Σε τι μπορεί να οφείλεται η δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο ιδιαίτερες στη ζωή μιας γυναίκας, μια νέα φάση ζωής γεμάτη αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Κατά το διάστημα αυτό, το σώμα διαφοροποιείται εσωτερικά και εξωτερικά για να υποστηρίξει τη δημιουργία της νέας ζωής. Η δύσπνοια αποτελεί ένα πολύ κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο δεν είναι συνήθως ανησυχητικό. Τι μπορεί να κρύβει και πότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας;

Η ήπιας μορφής δύσπνοια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και πολλές γυναίκες την βιώνουν συνήθως από την αρχή του δεύτερου τριμήνου. Οφείλεται στην παρουσία των ορμονών που παράγει ο οργανισμός της εγκύου για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη, οι οποίες όμως προκαλούν μεταβολές στη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του αναπνευστικού. 

Όπως και τα περισσότερα συμπτώματα που προκύπτουν κατά την περίοδο της κύησης, η δύσπνοια επιδεινώνεται όσο η αυτή προχωρά. Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, χρειάζεται προοδευτικά περισσότερο χώρο στο σώμα της μητέρας. Επομένως, ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος της εγκύμονος μήτρας πιέζει το διάφραγμα και εμποδίζει την πλήρη έκπτυξη των πνευμόνων. Έτσι η «βαθιά» αναπνοή δεν είναι πολύ αποδοτική. 

Εξυπακούεται ότι το πολύ γεμάτο στομάχι συντελεί στο αίσθημα αυτό και μπορεί να εντείνει το σύμπτωμα. Για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης είναι σημαντικό να επιλέγουμε άνετα ρούχα που δεν μας πιέζουν και να αποφεύγουμε συνθήκες που μπορεί να αυξήσουν τη δυσφορία, όπως την πολύ έντονη ζέστη, την αυξημένη υγρασία ή την εκτέλεση απατητικών εργασιών.

Ευτυχώς, παρά το γεγονός ότι το αίσθημα της δύσπνοιας είναι ενοχλητικό για σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επηρεάζει το μωρό σας. Καθώς βρίσκεται στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας, το μωρό έχει μεγάλες εφεδρείες οξυγόνου και δεν δυσχερεί όταν εσείς λαχανιάζετε ή δυσπνοείτε.

Ωστόσο, η δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προέρχεται και από άλλους παράγοντες. Υπαρχουν και παθήσεις που δημιουργούν δύσπνοια οπότε καλό θα ήταν να ξεχωρίσουμε αυτές τις καταστάσεις από την δυσπνοια που προκαλείται φυσιολογικα σε όλες από την εγκυμοσυνη. Τέτοια νοσήματα είναι το άσθμα, η προεκλαμψία, η εμβολή, λοιμώξεις και άλλα.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, για αυτό και είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στο γιατρό μας, ώστε να αποκλείσουμε άλλους παράγοντες ως υπεύθυνους για τη δύσπνοια. Η ευεξία και η διασφάλιση της υγείας της εγκύου είναι απόλυτη προτεραιότητα. Αν αισθάνεστε ότι η ενόχληση είναι ιδιαίτερα έντονη ή συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας κατευθύνει σωστά.