Ενδοβρογχική Κρυοθεραπεία
Κρυοθεραπεία είναι η εφαρμογή ενός παγωμένου καθετήρα σε μια περιοχή με βλάβη εντός του αεραγωγού που οδηγεί στον πνεύμονα (βρόγχος) ώστε να παγώσει. Όταν εφαρμόζεται στους αεραγωγούς ονομάζεται ενδοβρογχική κρυοθεραπεία.
Η διαδικασία αυτή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη λήψη ενός μεγάλου και ικανού για περαιτέρω έλεγχο (παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό) δείγματος ενδοβρογχικής βιοψίας που δεν διαταράσσει την αρχιτεκτονική του ιστού, για να βοηθήσει στην διάγνωση μιας πάθησης.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί
Α. στην συρρίκνωση ενός ενδοβρογχικού όγκου που αιμορραγεί προκαλώντας απόφραξη και βοηθά ως προς την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα η δύσπνοια και ο βήχας
Β. στην διάνοιξη από πλήρη απόφραξη του αεραγωγού που προκαλείται από έναν ενδοβρογχικό όγκο.
Γ. στην λήψη υλικού από απομακρυσμένα σημεία του πνεύμονα που έχουν υποστεί βλάβες από διάμεσες πνευμονοπάθειες πχ από την Ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση που κατά κύριο λόγω προσβάλει την περιφέρεια των κάτω πνευμονικών λοβών σημείο πολύ δυσπρόσιτο για την συμβατική βρογχοσκόπηση.
Μερικές φορές η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί για να είναι αποτελεσματική.
Πως γίνεται η εξέταση;
Η κρυοθεραπεία γίνεται κατά την διάρκεια της βρογχοσκόπησης. Ο ασθενής βρίσκεται υπό μέθη και τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια ο ασθενής διασωληνώνεται με ενδοτραχειακό σωλήνα που ελέγχεται διαρκώς με το βρογχοσκόπιο. Κατά την διάρκεια της εξέτασης περνάει ο ειδικός καθετήρας της κρυοθεραπείας, που ψύχεται και εφάπτεται της ενδοβρογχικής βλάβης η οποία παγώνει και αφαιρείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από την συμβατική βιοψία με λαβίδα ή την θερμολαβίδα.
Τι συμβαίνει μετά την εξέταση;
Ο ασθενής μπορεί να βραχνιάσει για μερικές μέρες λόγω των χειρισμών και του τραχειοσωλήνα που εισέρχεται, να βήχει για λίγες ημέρες μετά και να βγάλει μια μικρή ποσότητα αίματος στα πτύελα που συνήθως αυτοπεριορίζεται. Μετά από δύο ώρες γενικά μπορεί ο ασθενής με την βοήθεια συνοδού να γυρίσει στην οικεία του και να πιει και να φάει κανονικά.
Η ενδοβρογχική κρυοθεραπεία είναι μια ασφαλής και καταγεγραμμένη εξέταση με βιβλιογραφικά δεδομένα που την καθιστούν μια ασφαλή διαδικασία στα χέρια έμπειρων βρογχοσκόπων. Ο κίνδυνος επιπλοκών δεν είναι μεγαλύτερος από μια απλή βρογχοσκόπηση και λήψη βιοψίας με κοινή λαβίδα. Οι καταγεγραμμένες επιπλοκές είναι: