Μάσκες CPAP και BiPAP

Cardiology

ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ

Είναι μια σύγχρονη μέθοδος αερισμού, μοιάζει με μικρό αναπνευστήρα και δίνει αέρα στον ασθενή με μια ειδική μάσκα που εφαρμόζεται στο πρόσωπο με ειδικούς ιμάντες.

Ποιός όμως την χρειάζεται, πως παίρνουμε την απόφαση να την χορηγήσουμε και πως δουλεύει; Ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να αναπνεύσουν εύκολα λόγω της πάθησης τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα παρά την χρησιμοποίηση οξυγόνου να κουράζονται. Με την κούραση εννοούμε οτι κουράζονται οι αναπνευστικοί μύες να επιτελούν το βαρύ φορτίο της αναπνοής. Αυτό γίνεται χειρότερο από την πάθηση του ασθενή που χρειάζεται την διπλάσια ενέργεια για να αναπνεύσει συνέχεια κάθε μέρα. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι ο πνεύμονας να μην μπορεί να επιτελέσει την λειτουργία του που είναι να βάλει αέρα στους πνεύμονες, αυτοί να οξυγονώσουν το αίμα, και να αποβάλουν με την εκπνοή το διοξείδιο του άνθρακα που είναι βλαβερό. Σε ορισμένες παθήσεις λοιπόν του πνεύμονα αυτό δεν συμβαίνει και το διοξείδιο παραμένει μέσα στον πνεύμονα, συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα. Άλλες φορές ο ασθενής δεν οξυγονώνεται σωστά παρά την λήψη εξωτερικού βοηθήματος με παροχές οξυγόνου.

Οι ειδικές συσκευές αυτές ανάλογα με την περίπτωση εφαρμόζουν υψηλές πιέσεις κατά την εισπνοή με αποτέλεσμα να σπρώχνουν τον αέρα μέσα στον πνεύμονα, ενώ διατηρούν μικρότερες πιέσεις κατά την εκπνοή ώστε να βγει πιο εύκολα ο εκπνεόμενος αέρας και να παροχετευτεί πιο εύκολα το διοξείδιο. Μερικές φορές χρειάζεται να διατηρούμε μια συνεχή πίεση πάνω από κάποιο επίπεδο για να το καταφέρνουμε αυτό.

Οι ασθενείς που χρειάζονται αυτές τις μάσκες είναι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα ή οξείες παθήσεις που χρειάζονται την βοήθεια μας. Έτσι ασθενείς με ΧΑΠ, παρόξυνση της ΧΑΠ, πνευμονικό οίδημα, νευρομυϊκές νόσους όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, πνευμονίες, διαταραχές στον ύπνο με άπνοια και πρόσφατα αποσωληνωμένοι που δεν αντέχουν μόνο με το οξυγόνο μπορούν να επωφεληθούν κατά περίπτωση από αυτές τις μάσκες.

Οι μάσκες αυτές είναι δύο επιπέδων δηλαδή εφαρμόζουν διαφορετικές πιέσεις στην εισπνοή και στην εκπνοή, ή μια σταθερή πίεση και στις δύο φάσεις της αναπνοής, ή στοχεύουν στον όγκο αερισμού, ή στοχεύουν και στον όγκο και στην πίεση ανάλογα με το τι κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πάθηση του ασθενή.

Πότε όμως δεν μπορούμε να την βάλουμε; Συνήθως αποφεύγονται σε ασθενείς με μεγάλη υποξυγοναιμία που χρειάζονται πολύ οξυγόνο, σε ασθενείς με προβλήματα στο πρόσωπο (κακώσεις ) και με απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών, ή σε αρρώστους με πολλές εκκρίσεις που είναι δύσκολο να τις διαχειριστούν και να τις βγάλουν.

Η μάσκα αυτή δίνεται μετά από μελέτη των αερίων αίματος και από μια άλλη ειδική εξέταση που λέγεται μελέτη ύπνου. Τα στοιχεία που λαμβάνονται με το ιστορικό του ασθενή την εξέταση λειτουργίας του πνεύμονα (σπιρομέτρηση) και την απεικόνιση του θα συνθέσουν την κατάλληλη αντιμετώπιση του. Ο ασθενής θα παρακολουθείται στενά και θα καταγράφεται με online σύστημα από το σπίτι του και τα στοιχεία του θα αναλύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτά μαζί με την ανοχή της προσωπικής μάσκας και τον χρόνο εφαρμογής της μάσκας θα λαμβάνονται υπόψη για την καλύτερη αντιμετώπιση του.

Screen-Shot-2017-09-20-at-12.03.24

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους ειδικά εκπαιδευμένους ιατρού του κέντρου για να εκτιμήσουν εξατομικευμένα την περίπτωση του κάθε ασθενή.

Χρόνια Εμπειρίας
51
Χρόνια Εμπειρίας
Κλινικές
3
Κλινικές
Χαρούμενοι Ασθενείς
115000+
Χαρούμενοι Ασθενείς