Βρογχοσκόπηση

Cardiology

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους κακοηθειας που ανευρίσκεται στους ασθενείς σήμερα. Είναι επίσης ο καρκίνος με την πιο φτωχή πρόγνωση. Αντίθετα είναι η κακοήθεια με την πιο γνωστή γενεσιουργό αιτία το κάπνισμα στις περισσότερες περιπτωσεις.

Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι μπορούν έγκαιρα να αναδείξουν την βλάβη αν ο ασθενής αναγνωρίσει συμπτώματα όπως ο επίμονος βηχάς, η απώλεια βάρους, η αιμόπτυση και αλλα.

Η βρογχοσκόπηση και ο ενδοβρογχικός υπέρηχος μπορούν να θέσουν την διάγνωση έγκυρα και έγκαιρα σε απομακρυσμένες βλάβες, ακόμη και χωρίς ενδοβρογχικό εύρημα. Η διάγνωση θα θέσει την βάση της χειρουργικής και της χημειοθεραπευτικής θεραπείας.

Βρογχοσκόπηση αναλυτικά

Η βρογχοσκόπηση είναι μια εξέταση κατά την οποία ένας μικρού διαμέτρου εύκαμπτος ελαστικός σωλήνας εισέρχεται από την μύτη ή το στόμα του ασθενή και διαμέσου του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών εισέρχεται στην τραχεία. Μέσω μιας κάμερας στο άκρο του βρογχοσκοπίου ο ιατρός μπορεί να επισκοπήσει την τραχεία και όλους τους βρόγχους δηλαδή τους αεραγωγούς που καταλήγουν στον πνεύμονα του ασθενή και να λάβει υλικό από αυτούς με βιοψία, διαθερμία, ή κρυοβιοψία. Επιπλέον μπορεί να ληφθεί υλικό και έξω από τους βρόγχους, από τον πνεύμονα δηλαδή και τους λεμφαδένες που εμφανίζουν κάποιου είδους παθολογία δια μέσω λεπτής βελόνης. Τέλος μπορεί να συμβάλει στην διάνοιξη στενώσεων και επιπλέον να σταματήσει την αιμορραγία και να διαφοροδιαγνώσει ή να θεραπεύσει επιπλεγμένες λοιμώξεις (πνευμονίες η παρασιτώσεις).

Είναι επικίνδυνη η εξέταση;

Η βρογχοσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση με μικρό ρίσκο και σπάνιες επιπλοκές. Μικρό είναι το ποσοστό λοίμωξης- εύκολα αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά εκ του στόματος, και αιμορραγίας που περιορίζεται εύκολα χάρη στις ενέργειες του επεμβατικού πνευμονολόγου, το ίδιο συμβαίνει και με την μικρή διαρροή αέρα στον χώρο που περιβάλει τον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμοθώρακας καθώς τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να επέμβει ο ιατρός και η επιπλοκή αυτοπεριορίζεται.

Διαδικασία

Η διάρκεια της βρογχοσκόπησης είναι ανάλογη με την πράξη αλλά δεν διαρκεί πάνω από 35-40 λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής ο ασθενής έχει λάβει αναισθησία τοπική καθώς και μέθη. Ένας εκπαιδευμένος επεμβατικός πνευμονολόγος δεν χρειάζεται αναισθησιολόγο για την χορήγηση της μέθης εκτός εάν και εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής.

Σε ποιόν χρειάζεται η βρογχοσκόπηση;

Οι πιο κοινές περιπτώσεις που χρειάζεται η βρογχοσκόπηση είναι:

Η λοίμωξη: Συγκεκριμένα υλικά λαμβάνονται βοηθώντας τον ασθενή να λάβει την σωστή θεραπεία με το κατάλληλο αντιβιοτικό. Παράλληλα αναρροφώνται βλεννοπυώδεις εκκρίσεις βοηθώντας στην σωστότερη κάθαρση του πνεύμονα και την ευκολότερη αναπνοή του ασθενή.

Αιμορραγία: Ο εντοπισμός του μέρους και της βλάβης που αιμορραγεί καθώς και το σταμάτημα της αιμορραγίας μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και γρήγορα χωρίς να κινδυνέψει ο ασθενής.

Παθολογικές απεικονιστικές εξετάσεις: Η αξονική τομογραφία και η ακτινογραφία θώρακος δεν είναι 100% διαγνωστική και ορισμένες φορές η διαφοροδιάγνωση και η θεραπεία απαιτεί λήψη βιοψίας και παθολογοανατομικών και κυτταρολογικών υλικών για την έγκυρη απόδειξη της διάγνωσης κάτι που γίνεται με την βρογχοσκόπηση.

Διάνοιξη: Παθήσεις κακοήθεις ή και καλοήθεις σχηματίζουν συχνά στενώσεις και αποφράξεις αεραγωγών με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αναπνέει εύκολα ή να αναπνέει με θόρυβο (συρίττουσα αναπνοή). Η βρογχοσκόπηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποκαταστήσει την βατότητα των αεραγωγών.

Επιμένων Χρόνιος Βήχας: Για την διαφοροδιάγνωση του βήχα μπορεί εύκολα να επισκοπηθεί εάν οφείλεται στους αεραγωγούς, στην δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών ή στην ύπαρξη Συνδρόμου Βήχα των Ανώτερων Αεραγωγών.

Χρόνια Εμπειρίας
51
Χρόνια Εμπειρίας
Κλινικές
3
Κλινικές
Χαρούμενοι Ασθενείς
115000+
Χαρούμενοι Ασθενείς