Βροχοσκόπηση με Άκαμπτο Βροχοσκόπιο
Η βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο είναι μια εξέταση που χρησιμοποιόταν πολύ συχνά μέχρι να ανακαλυφθεί το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο. Τα τελευταία χρόνια η χρήση της είχε περιοριστεί, παρ’όλα αυτά σήμερα καινούριες μέθοδοι αλλά και νεώτερες θεραπευτικές εφαρμογές επαναφέρουν στο προσκήνιο την άκαμπτη βρογχοσκόπηση κάτω από συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις.
Πώς γίνεται όμως η εξέταση: Κατ’αρχήν πρέπει να πούμε οτι πάντα αυτή η εξέταση διενεργείται από εξειδικευμένο πνευμονολόγο που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Γίνεται με ολική αναισθησία και υπό την επίβλεψη ειδικού αναισθησιολόγου. Κατα την εξέταση ένας ειδικος μεταλικός σωλήνας εισέρχεται από το στομα του ασθενή δια των φωνητικών χορδών στην τραχεία.
Ο σωλήνας αυτός μπορεί και αερίζεται με ειδικά μηχανήματα τεχνητής αναπνοής. Μέσα από αυτο το όργανο περνούν επίσης ειδικά εργαλεία όπως άκρο βίντεο ώστε να παρακολουθούμε σε ειδική οθόνη την τραχεια και τους μεγάλους αεραγωγούς (βρόγχους), άκρο αναρρόφησης για καθαρισμό της τραχείας και των αεραγωγών από βλέννη, φλέμματα, αίμα. Ειδικά εργαλεία όπως λαβίδες, ψήκτρες, ψαλίδια, διαστολείς, και άλλα ανάλογα με την περίπτωση. Εκ του σωλήνα δε μπορεί ακόμη να εισέλθουν καθετήρας – διαθερμίας, κρυο – καθετήρες, laser, αιμοστατικά μπαλόνια και άλλα.
Σε ποίες περιπτώσεις όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνική; Χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία στενώσεων των αεραγωγών απο καλοήθη (τραχειαστομία, αποσωληνομένοι ασθενείς από την ΜΕΘ) αλλά κυρίως κακοήθη αίτια όπως η κακοήθης στένωση τραχείας ή αεραγωγών που εμφανίζεται στο 20% των ασθενών με καρκίνο πνεύμονος ακόμη και σε αρχικά στάδια και απαιτεί άμεση παρέμβαση για διάνοιξη αλλά και μονιμότερη αντιμετώπιση με ενδοπρόθεση (silicon stent) ή και διανοίξεις μηχανικά ή με κρυοθεραπεια, ηλεκτροκαυτηρία, laser.
Άλλες ενδείξεις είναι η μαζική αιμόπτυση οπότε η τεχνική χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας καθώς παρέχει μεγάλο κανάλι αερισμού και διασφαλίζει τον αεραγωγό του ασθενή ώστε αυτός να μην κινδυνεύει. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός του θέματος ασφαλείας η εξέταση είναι διαγνωστική και θεραπευτική σε ένα χρόνο καθώς επισκοπείτε η βλάβη και αντιμετωπίζεται άμεσα. Άλλες ενδείξεις είναι η αφαίρεση ξένου σώματος που είναι μεγάλου μεγέθους και δεν δύναται να εξέλθει από τις στενές φωνητικές χορδές και η αντιμετώπιση τραχειοισοφαγικών επικοινωνιών (λόγω καρκίνου πνεύμονα, οισοφάγου, τροχαία πολυτραυματίες) είτε με stent, ιστική κόλα, νιτρώδη άργυρο κλπ ώστε να κλείσει η επικοινωνία καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να σιτιστεί αφού η τροφη καταλήγει στον πνεύμονα με συνεπακόλουθα τις φοβερές πνευμονίες.
Πότε και σε ποιους δεν μπορεί να εκτελεστεί η ιατρική πράξη; σε ασθενείς με ασταθή αναπνευστική και καρδιολογική λειτουργία πρέπει να γίνει πρώτα εκτίμηση προεγχειρητική (σπιρομέτρηση – καρδιολογική – αναισθησιολογική εκτίμηση). Ο ασθενής πρέπει να απέχει από αντιπηκτικές αγωγές και αν αναφέρει τυχόν αλλεργίες ή ξένα δόντια που πρέπει να αφαιρούνται. Ασθενείς που πάσχουν από εξεσημασμένη κυφοσκολίωση ή και ασταθή αυχένα (πρόβλημα αυχενικού σπονδύλου) δεν μπορούν επίσης να διασωληνωθούν εύκολα.
Ποιες μπορεί να είναι η επιπλοκές; Κυρίως επιπλοκές από τραυματισμό δοντιών, χειλιών, φωνητικών χορδών ή διάτρηση τραχείας πνευμομεσοθωράκιο, πνευμοθώρακας και αιμορραγία με ασταθή οξυγόνωση έχουν αναφερθεί. Στα χέρια έμπειρων χειριστών το ποσοστό επιπλοκών είναι κάτω από 20%.
Επικοινωνήστε με τους ιατρούς μας για οποιαδήποτε ερώτηση η ενημέρωση πάνω στη επεμβατική πνευμονολογία.