Free cookie consent management tool by TermsFeed

Hello!

Post Covid

Μπορώ να εμβολιαστώ εάν έχω ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων;

Εάν έχετε ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων μη σχετιζόμενων με εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα, μπορείτε να εμβολιαστείτε. Θα πρέπει να παρακολουθηθείτε για 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Εάν είχατε στο παρελθόν άμεση αλλεργική αντίδραση σε άλλο εμβόλιο ή άλλο ενέσιμο φάρμακο, απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Εάν είχατε άμεση ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου έναντι του COVID 19, συστήνεται να αποφύγετε τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Εάν είχατε άμεση ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν πρέπει να κάνετε τη δεύτερη δόση. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να εμβολιαστείτε με άλλο εμβόλιο για αν αντικαταστήσετε τη δεύτερη δόση.


Μπορούν έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να εμβολιαστούν; 

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις λένε ότι ο εμβολιασμός με Mrna εμβόλια κατά την εγκυμοσύνη δεν θέτει σοβαρά ρίσκα. Τα ευρήματα είναι βασισμένα σε δεδομένα από τον οργανισμό φαρμάκων της Αμερικής. Εάν έχετε αμφιβολίες αναφορικά με τον εμβολιασμό σας, συζητήστε με τον ιατρό σας για τα ρίσκα και τα οφέλη.


Υπάρχει κάποιος που δεν πρέπει να εμβολιαστεί;

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για παιδιά κάτω των 16 ετών. Κλινικές μελέτες που αφορούν νεότερα παιδιά είναι σε εξέλιξη.


Πρέπει να εμβολιαστώ εάν έχω νοσήσει με COVID 19;

Η φυσική νόσηση μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την επαναλοίμωξη. Όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο κρατάει αυτή η προστασία. Επειδή η επαναλοίμωξη λοιπόν είναι πιθανή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, συστήνεται όσοι έχουν νοσήσει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται 90 ημέρες μετά την διάγνωση με COVID 19. Στο διάστημα των 90 ημερών μετά τη φυσική λοίμωξη είναι σπάνια η επαναλοίμωξη.


Μπορώ να σταματήσω να λαμβάνω μέτρα έναντι του COVID 19 μετά τον εμβολιασμό μου;

Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείτε κάποιος που έχει κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την δεύτερη δόση. Δεν υπάρχει πρόβλημα λοιπόν, πλήρως εμβολιασμένα άτομα να βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκες κρατώντας όμως αποστάσεις με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα χαμηλού ρίσκου από βαριά νόσηση με COVID 19. Όμως, είναι ακόμα σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας και η τήρηση αποστάσεων (2 μέτρων) σε δημόσιους χώρους, όταν συναντάτε άτομα μη εμβολιασμένα και με υψηλό ρίσκο βαριάς νόσησης και σε συναθροίσεις με πολλά άτομα.


Μπορώ να εμβολιαστώ εάν έχω κάποιο υποκείμενο νόσημα;

Ναι. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορείτε να εμβολιαστείτε έναντι του COVID 19 εκτός εάν είχατε κάποια αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο έναντι του COVID 19 ή κάποιο από τα συστατικά του. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων ή ανοσοκαταστολής.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του COVID-19;

Το εμβόλιο κατά του COVID-19 προστατεύει τον οργανισμό από την βαριά νόσηση και την κατάληξη σε θάνατο σε περίπτωση προσβολής από τον ιό. Επίσης προστατεύει από την μετάδοση του ιού στους άλλους με αποτέλεσμα όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων να αυξάνεται και η ανοσία στην κοινότητα και να μην επιτρέπει στον ιό να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει αντοχή στα εμβόλια.

Αυτή τη στιγμή πολλά εμβόλια κυκλοφορούν και βρίσκονται υπό κλινικές μελέτες. Οι εθνικοί οργανισμοί φαρμάκων καθώς και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εγκρίνει όποιο εμβόλιο διατίθεται στο ευρύ κοινό. Τα είδη των εμβολίων έναντι του SARS COV 2 χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Εμβόλια που χρησιμοποιούν τη τεχνολογία mRNA. Ο ιός έχει στην επιφάνειά του μία πρωτεΐνη που ονομάζεται S. Τα εμβόλια με την παραπάνω τεχνολογία μεταφέρουν την πληροφορία για τη δημιουργία μέρους αυτής της πρωτεΐνης, η οποία είναι ακίνδυνη για τον οργανισμό. Ο οργανισμός απαντά στη δημιουργία της πρωτεΐνης αυτής με το ανοσοποιητικό να δημιουργεί αντισώματα.

Εμβόλια που χρησιμοποιούν μέρη από το γενετικό υλικό του ιού τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται σε άλλους εξασθενημένους ιούς. Με την είσοδο του εξασθενημένου ιού στον οργανισμό τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ξεκινούν τη διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων για την πρωτεΐνη S.

Όταν τελικά ο οργανισμός έρθει σε επαφή με τον ιό τα αντισώματα θα τον καταπολεμήσουν κι έτσι η νόσηση θα είναι πολύ ήπια. Κανένα από τα δύο είδη δε θα προκαλέσει φυσική νόσηση από τον ιό. Παρ’ όλα αυτά εάν λάβουμε υπ όψη ότι η ανοσία έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος και να νοσήσει από τον ιό μέρες αφότου εμβολιαστεί. Τέλος, το γενετικό υλικό του ιού δεν μπορεί να γίνει μέρος του γενετικού υλικού (DNA) του ανθρώπου.

Αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων: διαρκούν έως δύο 24ωρα και είναι συχνά τα εξής: ο πόνος και το οίδημα στο σημείο της έγχυσης, δεκατική πυρετική κίνηση ή και πυρετός, ρίγος, ναυτία και έμετοι, αρθραλγίες, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών σχετιζόμενων με θρόμβους τα συμπτώματα για τα οποία χρειάζεται άμεση παρέμβαση είναι δύσπνοια, επίμονος πόνος στην κοιλιά, έντονη και επίμονη κεφαλαλγία καθώς και θολή όραση, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα κάτω άκρα, εκχυμώσεις, μελανιές διάχυτες στο δέρμα και χωρίς προφανή αίτια πέραν του σημείου της έγχυσης. Η εμφάνιση των τελευταίων μπορεί να γίνει και 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμένος πρέπει να μείνει στο χώρο εμβολιασμού για παρακολούθηση περίπου 20 λεπτά. Αυτό χρειάζεται για την γρήγορη αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα τότε είναι συνεχόμενη δύσπνοια ή συριγμός κατά την αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, τα μάτια ή τη γλώσσα, ερυθρότητα και πρήξιμο ή κνησμός σε μέρη του σώματος πέραν του σημείου εμβολιασμού.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ικανοποιητικά μεγάλη. Δεδομένου ότι η τεχνολογία των εμβολίων βασίζεται στην πρωτεΐνη επιφανείας S, πριν την εμφάνιση των μεταλλάξεων, φαίνεται ότι η κάλυψη προς τον SARS COV 2 μένει.