Βήχας

Cardiology

ΒΗΧΑΣ – ΧΡΟΝΙΟΣ ΒΗΧΑΣ

Καλώς ήρθατε στην κλινική του χρόνιου βήχα Pneumocen. Ο ιατρός Αναστάσιος Παλαμίδας εκπαιδευμένος στην Πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου η Σωτηρία και στο Λονδίνο στο Royal Brompton καθημερινά βλέπει και αντιμετωπίζει ασθενείς που αναφέρονται από όλη την Ελληνική περιφέρεια.

ΓΙΑΤΙ ΒΗΧΟΥΜΕ

Φυσιολογικά ο βήχας είναι ένα προστατευτικό αντανακλαστικό που έχει ο οποιοσδήποτε. Ένας άνθρωπος βήχει είτε για να καθαρίσει τον λαιμό του ή αν έχει εισπνεύσει μια ερεθιστική ουσία που του αναπαραγάγει αυτό το αντανακλαστικό. Βασικά ο βήχας είναι ένα αυτόματο μυικό αντανακλαστικό που πιέζει αέρα από τους πολύ μικρούς αεραγωγούς της περιφέρειας στους κεντρικότερους και πιο μεγάλους αεραγωγούς όταν γίνεται ερεθισμός.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΒΗΧΑΣ

Ο βήχας κατηγοριοποιείται ως μικρής διάρκειας αν διαρκει κάτω από 3 εβδομάδες. Αυτός ο βήχας στις πιο πολλές περιπτώσεις υποχωρεί από μόνος του και και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Η πιο συχνή αιτία του βήχα βραχείας διάρκειας είναι η ιογενής λοίμωξη. Ο χρόνιος βήχας διαρκεί συνήθως για διάστημα μακρύτερο από 8 εβδομάδες και ο ασθενής βήχει καθόλη την ημέρα. Συνήθως το σύμπτωμα είναι ένα χρόνιο γαργαλητό στο λαιμό και μια ορμή για βήχα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΒΗΧΑ

Ο χρόνιος βήχας προκαλείται συνήθως από κάθε μια ξεχωριστά ή τον συνδυασμό των παρακάτω περιπτώσεων:

  • Άσθμα- μη διαγνωσμένο η υποθεραπευμένο άσθμα.
  • Οπισθορινική έκκριση – βλέννη από την μύτη συνήθως κατά τις βραδυνές ώρες και κατά τον ύπνο κυλάει στον λαιμό και προκαλεί βήχα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – τα περιεχόμενα του στομαχιού μετά το γεύμα συνήθως ανεβαίνουν και ερεθίζουν τον πνεύμονα με αποτέλεσμα τον βήχα.
  • Πνευμονικές παθήσεις με πιο συχνή την ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) που συνήθως αφορά τους καπνιστές, Πνευμονική Ίνωση (σκλήρυνση πνεύμονα), Λοιμώξεις (Φυματίωση και κοκκύτης).
  • Φάρμακα – για παράδειγμα φάρμακα της πίεσης όπως Α – ΜΕΑ
  • Πολλές φορές δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτία και ο βήχας καλείται ιδιοπαθής η επιμένων. Αντιμετωπίζω πολλούς τέτοιους ασθενείς στην κλινική διερεύνησης βήχα.

Τι συμβαίνει στην κλινική του βηχα;

Η ομάδα με ειδικό τον ιατρό Αναστάσιο Παλαμίδα θα αναλάβει να σημειώσει το ιστορικό σας και να σας εξετάσει (ακρόαση και μέτρηση οξυγόνου. Αν χρειαστούν άλλες εξετάσεις όπως σπιρομέτρηση – στατικοί όγκοι – διάχυση γίνονται στην κλινική επι τόπου ενώ ακτινιλογικές εξετάσεις συνταγογραφούνται για όλα τα ταμεία.

Τι συμβαίνει μετά την επίσκεψη;

Ο ιατρός θα συνδυάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το ιστορικό του ασθενή θα συζητήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία και επίσης θα ευθύνεται και για την παρακολούθηση του ασθενή.

Χρόνια Εμπειρίας
51
Χρόνια Εμπειρίας
Κλινικές
3
Κλινικές
Χαρούμενοι Ασθενείς
115000+
Χαρούμενοι Ασθενείς