Μέτρηση του Εκπνεόμενου ΝΟ

metrisi_on

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΕΑΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μέτρηση του εκπνεόμενου ΝΟ είναι μια εύκολη εξέταση που βοηθά στην διάγνωση του άσθματος αλλά και στην θεραπεία του. Μετράει ακριβώς τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου σε δείγματα εκπνεόμενου αέρα. Αυτό γίνεται όταν εκπνέει ο ασθενής σε ένα μηχάνημα που μετράει και αναλύει τον αέρα του.

  • Για την διάγνωση του άσθματος σίγουρα χρειάζεται να ληφθεί υπόψην το ιστορικό του ασθενή, η σπιρομέτρηση και τα υπόλοιπα λειτουργικά τεστ του ασθενή  όπως η διάχυση και οι στατικοί όγκοι. Ορισμένες φορές όταν είναι δύσκολη η διάγνωση μπορεί να χρειαστούν άλλα ειδικά τέστ που προκαλούν ελαφρά συμπτώματα άσθματος και ονομάζονται δοκιμασίες πρόκλησης που γίνονται με μεταχολίνη ή και ισταμίνη.
  • Ακόμη και μετά από τις δοκιμασίες πρόκλησης η διάγνωση μπορεί να παραμένει ασαφής, ή να παραμένουν ορισμένες απορίες σχετικά με την αγωγή του ασθενή εάν χρειάζεται να αλλάξει φάρμακο, να προσαρμοστεί η δόση κτλ.

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι μια ουσία που παράγεται στο σώμα, συγκαταλέγοντας τους πνεύμονες όταν παρουσιάζεται μια φλεγμονή για να την καταπολεμήσει και να χαλαρώσει τους μύες που συσπώνται ως αποτέλεσμα της φλεγμονής. Άρα υψηλά επίπεδα νιτρώδους οξέως σημαίνουν φλεγμονή, άρα σε υποψία άσθματος σημαίνει ότι φλεγμαίνουν οι αεραγωγοί και κατά αυτόν τον τρόπο διαγιγνώσκεται το άσθμα.

Μια ακόμη εφαρμογή της εξέτασης είναι το κατά πόσο η εισπνεόμενη κορτιζόνη που συνήθως οι γιατροί χορηγούν στο άσθμα για να κατευνάσουν την φλεγμονή βοηθά στο να ελέγχει τελικά σωστά ο ασθενής το άσθμα του. Άρα λοιπόν ο προσδιορισμός του μονοξειδίου βοηθά στο να διαπιστώσουμε κατά πόσο ελέγχουμε το άσθμα μας ή όχι.

Για να διαβεβαιωθούμε οτι τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι ακριβή για τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το τέστ ο ασθενής δεν θα πρέπει να

  • Έχει χρησιμοποιήσει εισπνεόμενα φάρμακα
  • Έχει φάει ή πιεί νερό
  • Να έχει χρησιμοποιήσει καπνό, οδοντόπαστα, η στοματικό διάλυμα.
Screen-Shot-2017-09-20-at-12.12.37
  • Κατά την διάρκεια του τεστ ο ασθενής κάθετε, βάζει το επιστόμιο, παίρνει μια βαθιά εισπνοή και στην συνέχεια αρχίζει με σταθερό ρυθμό να εκπνέει για δέκα δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Το τεστ επαναλαμβάνεται ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακριβή.

Τα αποτελέσματα κάτω από τις 20 μονάδες στα παιδιά και 25 μονάδες στους ενήλικες θεωρούνται φυσιολογικά. Μετρήσεις άνω των 35 μονάδων στα παιδιά και 50 μονάδων στους ενήλικες θεωρούνται διαγνωστικές.

  • Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε άσθμα ή η διάγνωσή σας παραμένει ασαφής κλείστε ραντεβού με τους ιατρούς μας για εξέταση.
Χρόνια Εμπειρίας
51
Χρόνια Εμπειρίας
Κλινικές
3
Κλινικές
Χαρούμενοι Ασθενείς
115000+
Χαρούμενοι Ασθενείς