Καρκίνος Πνεύμονα

Cardiology

Όγκος στον πνεύμονα

Σήμερα ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες σε όλο τον κόσμο που σκοτώνει περίπου 1 εκατομύριο ανθρώπους το χρόνο. Οι όγκοι του πνεύμονα χωρίζονται κυρίως σε δυο κατηγορίες τον μικροκυτταρικό (15%) και τον μη μικροκυτταρικό (85%) με τις υπόλοιπες κατηγορίες να εμφανίζονται πιο σπάνια. Οι όγκοι στον πνεύμονα έχουν πολλές αιτίες εμφάνισης αλλά η κύρια είναι το κάπνισμα. Η διάρκεια σε χρόνια αλλά και η ποσότητα του καπνίσματος καθορίζουν κατά μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση του όγκου που συνήθως εντοπίζεται στις μεγάλυτερες ηλικίες, άνω των 60 χρονών. Η πιθανότητα του καρκίνου μειώνεται όταν ο ασθενής διακόψει το κάπνισμα ιδιαίτερα εάν αυτό συμβεί πριν τα 40 χρόνια του. Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει την μεγαλύτερη θνητότητα από όλους τους άλλους τύπους του καρκίνου μαζί (προστάτη, στήθους, μήτρας κτλ). Ο όγκος του πνεύμονα συνήθως δεν δίνει συμπτώματα και για τον λόγο αυτό όταν γίνεται η διάγνωση του είναι πλέον ανεγχείρητος καθώς είναι  ήδη προχωρημένος είτε τοπικά είτε γενικά.

Διάγνωση

Ο ιατρός Αναστάσιος Παλαμίδας είναι εκπαιδευμένος στον καρκίνο του πνεύμονα καθώς ήταν υπεύθυνος της κλινικής του καρκίνου του πνεύμονα στα νοσοκομεία του Chelsea and Westminster και του Royal Brompton στο Λονδίνο. Η διαδικασία της διάγνωσης αφορά απεικονιστικές μεθόδους όπως αξονική τομογραφία και PET scan. Οι βλάβες καθορίζονται και συστήνεται ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης. Η βρογχοσκόπηση με υπέρηχο ή χωρίς για την λήψη βιοψίας είναι μια από τις διαγνωστικές μεθόδους που συνήθως χρειάζεται.

Τι θα συμβεί μετά;

Εφόσον καθοριστεί ο τύπος της βλάβης η έκταση της νόσου και διαπιστωθεί αντικειμενικά η γενική κατάσταση της υγείας και η δραστηριότητα του ασθενή μετά από ογκολογικό συμβούλιο δίδεται η ενδεδειγμένη αγωγή και συστήνονται και οι υπολοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αφορούν την ακτινοβολία και την ακτινοθεραπευτική.

Χρόνια Εμπειρίας
51
Χρόνια Εμπειρίας
Κλινικές
3
Κλινικές
Χαρούμενοι Ασθενείς
115000+
Χαρούμενοι Ασθενείς