Δύσπνοια

Cardiology

Φυσιολογικά η αναπνοή είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα που δεν την αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητα. Όταν ο ασθενής αισθανθεί δύπνοια μπορεί να την περιγράψει σαν αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή. Συνήθως αυτή η δυσκολία γίνεται αντιληπτή ως ρηχή ανάσα ή ότι ο αέρας δεν γεμίζει το στήθος κατά την αναπνοή. Η δύσπνοια είναι συνήθως ένα σύμπτωμα μεγάλων ηλικιών. Οι ηλικιωμένοι την έχουν αρκετά χρόνια και την αναγνωρίζουν κατά την κόπωση (άσκηση) ή κατά την ηρεμία. Αν η δύσπνοια είναι οξείας έναρξης και σε νεαρότερη ηλικία όμως ακολουθεί διαφορετικού είδους ασθένειες από τους ηλικιωμένους και χρήζει διαφορετικής διερεύνησης.

Τι σημαίνει η δύσπνοια στους ηλικιωμένους;

Στους ηλικιωμένους η δυσπνοια ακολουθεί χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Τα κυριότερα προβλήματα από τον πνεύμονα με τα οποία εμφανίζεται είναι η ΧΑΠ που είναι και η συχνότερη πνευμονική νόσος σε αυτές τις ηλικίες αλλά και ο καρκίνος.

Τι σημαίνει η δύσπνοια στους νεώτερους;

Σε νεαρότερους ασθενείς η δύσπνοια συνήθως έχει άλλα αίτια και πιο οξεία έναρξη. Συνήθως ακολουθεί την πνευμονία και την παρόξυνση άσθματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δύσπνοιας;

Ο ιατρός κατηγοριοποιεί την δύσπνοια με βάση το ιστορικό, την έναρξη και τους χαρακτήρες της. Με την βοήθεια ειδικών ερωτηματολογίων αλλά και ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως η οξυμετρία τα τέστ κόπωσης και τον λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής θα διαγνώσουμε την αιτία που την προκαλεί. Επίσης με την βοήθεια ειδικών απεικονιστικών τεστ όπως η αξονική ή η ακτινογραφία θα μπορέσουμε να δούμε την πιθανή αιτία και να σχεδιάσουμε την ειδική αντιμετώπιση του.

Τι θα γίνει στην επίσκεψη;

Ο ιατρός Αναστάσιος Παλαμίδας και η ομάδα του θα κατηγοριοποιήσουν την δύσπνοια του ασθενή και θα προσπαθήσουν να διαγνώσουν την υποκείμενη ασθένεια που την δημιουργεί με βάση τα ειδικά ερωτηματολόγια και τις εξετάσεις που θα υποβάλλουν τον ασθενή. Μαζί θα σχεδιάσουμε και την ειδική αγωγή για την παρακολούθηση του ασθενή.

Χρόνια Εμπειρίας
51
Χρόνια Εμπειρίας
Κλινικές
3
Κλινικές
Χαρούμενοι Ασθενείς
115000+
Χαρούμενοι Ασθενείς