fbpx

Hello!

Post Covid

Μπορώ να εμβολιαστώ εάν έχω ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων;

Εάν έχετε ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων μη σχετιζόμενων με εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα, μπορείτε να εμβολιαστείτε. Θα πρέπει να παρακολουθηθείτε για 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Εάν είχατε στο παρελθόν άμεση αλλεργική αντίδραση σε άλλο εμβόλιο ή άλλο ενέσιμο φάρμακο, απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Εάν είχατε άμεση ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου έναντι του COVID 19, συστήνεται να αποφύγετε τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Εάν είχατε άμεση ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν πρέπει να κάνετε τη δεύτερη δόση. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να εμβολιαστείτε με άλλο εμβόλιο για αν αντικαταστήσετε τη δεύτερη δόση.


Μπορούν έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να εμβολιαστούν; 

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις λένε ότι ο εμβολιασμός με Mrna εμβόλια κατά την εγκυμοσύνη δεν θέτει σοβαρά ρίσκα. Τα ευρήματα είναι βασισμένα σε δεδομένα από τον οργανισμό φαρμάκων της Αμερικής. Εάν έχετε αμφιβολίες αναφορικά με τον εμβολιασμό σας, συζητήστε με τον ιατρό σας για τα ρίσκα και τα οφέλη.


Υπάρχει κάποιος που δεν πρέπει να εμβολιαστεί;

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για παιδιά κάτω των 16 ετών. Κλινικές μελέτες που αφορούν νεότερα παιδιά είναι σε εξέλιξη.


Πρέπει να εμβολιαστώ εάν έχω νοσήσει με COVID 19;

Η φυσική νόσηση μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την επαναλοίμωξη. Όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο κρατάει αυτή η προστασία. Επειδή η επαναλοίμωξη λοιπόν είναι πιθανή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, συστήνεται όσοι έχουν νοσήσει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται 90 ημέρες μετά την διάγνωση με COVID 19. Στο διάστημα των 90 ημερών μετά τη φυσική λοίμωξη είναι σπάνια η επαναλοίμωξη.


Μπορώ να σταματήσω να λαμβάνω μέτρα έναντι του COVID 19 μετά τον εμβολιασμό μου;

Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείτε κάποιος που έχει κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την δεύτερη δόση. Δεν υπάρχει πρόβλημα λοιπόν, πλήρως εμβολιασμένα άτομα να βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκες κρατώντας όμως αποστάσεις με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα χαμηλού ρίσκου από βαριά νόσηση με COVID 19. Όμως, είναι ακόμα σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας και η τήρηση αποστάσεων (2 μέτρων) σε δημόσιους χώρους, όταν συναντάτε άτομα μη εμβολιασμένα και με υψηλό ρίσκο βαριάς νόσησης και σε συναθροίσεις με πολλά άτομα.


Μπορώ να εμβολιαστώ εάν έχω κάποιο υποκείμενο νόσημα;

Ναι. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορείτε να εμβολιαστείτε έναντι του COVID 19 εκτός εάν είχατε κάποια αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο έναντι του COVID 19 ή κάποιο από τα συστατικά του. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων ή ανοσοκαταστολής.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του COVID-19;

Το εμβόλιο κατά του COVID-19 προστατεύει τον οργανισμό από την βαριά νόσηση και την κατάληξη σε θάνατο σε περίπτωση προσβολής από τον ιό. Επίσης προστατεύει από την μετάδοση του ιού στους άλλους με αποτέλεσμα όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων να αυξάνεται και η ανοσία στην κοινότητα και να μην επιτρέπει στον ιό να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει αντοχή στα εμβόλια.

Αυτή τη στιγμή πολλά εμβόλια κυκλοφορούν και βρίσκονται υπό κλινικές μελέτες. Οι εθνικοί οργανισμοί φαρμάκων καθώς και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εγκρίνει όποιο εμβόλιο διατίθεται στο ευρύ κοινό. Τα είδη των εμβολίων έναντι του SARS COV 2 χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Εμβόλια που χρησιμοποιούν τη τεχνολογία mRNA. Ο ιός έχει στην επιφάνειά του μία πρωτεΐνη που ονομάζεται S. Τα εμβόλια με την παραπάνω τεχνολογία μεταφέρουν την πληροφορία για τη δημιουργία μέρους αυτής της πρωτεΐνης, η οποία είναι ακίνδυνη για τον οργανισμό. Ο οργανισμός απαντά στη δημιουργία της πρωτεΐνης αυτής με το ανοσοποιητικό να δημιουργεί αντισώματα.

Εμβόλια που χρησιμοποιούν μέρη από το γενετικό υλικό του ιού τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται σε άλλους εξασθενημένους ιούς. Με την είσοδο του εξασθενημένου ιού στον οργανισμό τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ξεκινούν τη διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων για την πρωτεΐνη S.

Όταν τελικά ο οργανισμός έρθει σε επαφή με τον ιό τα αντισώματα θα τον καταπολεμήσουν κι έτσι η νόσηση θα είναι πολύ ήπια. Κανένα από τα δύο είδη δε θα προκαλέσει φυσική νόσηση από τον ιό. Παρ’ όλα αυτά εάν λάβουμε υπ όψη ότι η ανοσία έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος και να νοσήσει από τον ιό μέρες αφότου εμβολιαστεί. Τέλος, το γενετικό υλικό του ιού δεν μπορεί να γίνει μέρος του γενετικού υλικού (DNA) του ανθρώπου.

Αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων: διαρκούν έως δύο 24ωρα και είναι συχνά τα εξής: ο πόνος και το οίδημα στο σημείο της έγχυσης, δεκατική πυρετική κίνηση ή και πυρετός, ρίγος, ναυτία και έμετοι, αρθραλγίες, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών σχετιζόμενων με θρόμβους τα συμπτώματα για τα οποία χρειάζεται άμεση παρέμβαση είναι δύσπνοια, επίμονος πόνος στην κοιλιά, έντονη και επίμονη κεφαλαλγία καθώς και θολή όραση, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα κάτω άκρα, εκχυμώσεις, μελανιές διάχυτες στο δέρμα και χωρίς προφανή αίτια πέραν του σημείου της έγχυσης. Η εμφάνιση των τελευταίων μπορεί να γίνει και 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμένος πρέπει να μείνει στο χώρο εμβολιασμού για παρακολούθηση περίπου 20 λεπτά. Αυτό χρειάζεται για την γρήγορη αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα τότε είναι συνεχόμενη δύσπνοια ή συριγμός κατά την αναπνοή, πρήξιμο στα χείλη, τα μάτια ή τη γλώσσα, ερυθρότητα και πρήξιμο ή κνησμός σε μέρη του σώματος πέραν του σημείου εμβολιασμού.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ικανοποιητικά μεγάλη. Δεδομένου ότι η τεχνολογία των εμβολίων βασίζεται στην πρωτεΐνη επιφανείας S, πριν την εμφάνιση των μεταλλάξεων, φαίνεται ότι η κάλυψη προς τον SARS COV 2 μένει.

Σύνδρομο COVID – Μεταφλεγμονώδες Σύνδρομο – Μακροχρόνιες επιπλοκές

Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID SARS-2 αναρρώνουν πλήρως μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Ένα μικρότερο ποσοστό περίπου 6-8% θα νοσηλευτεί στη ΜΕΘ με σοβαρή νόσο. Ορισμένοι ασθενείς είτε νοσήσουν σοβαρά είτε ήπια, θα αντιμετωπίσουν μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου, ακόμη και μετά την αποθεραπεία τους.

Η πάθηση αυτή αν και είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, επηρεάζει διάφορα όργανα, όπως η καρδιά. Μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητα του ιού να επηρεάζει το μυοκάρδιο. Ακόμη και ασθενείς με ήπια νόσο παρουσιάζουν επιπλοκές από το μυοκάρδιο, κάτι που μπορεί να αυξήσει το ρίσκο της καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων επιπλοκών στο άμεσο μέλλον. Οι πνεύμονες είναι άμεσος στόχος της λοίμωξης. Η πνευμονία που παρουσιάζουν οι ασθενείς δημιουργεί ινώσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια και ουλές που μπορεί να παραμείνουν επηρεάζοντας μακροχρόνια την λειτουργία του οργάνου. Οι ασθενείς με COVID SARS-2 παρουσιάζουν επιπλοκές ψυχιατρικής σφαίρας. Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον λοιπό πληθυσμό. Είναι γνωστό ότι η νόσος προκαλεί θρομβώσεις στα μικρά και πολύ μικρά αγγεία στους πνεύμονες και την καρδιά, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη καρδιολογική και αναπνευστική λειτουργία, όπως και στην πνευμονική πίεση και την ροή των στεφανιαίων αγγείων προκαλώντας πνευμονική υπέρταση και στεφανιαία νόσο. Τέλος, οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν στη ΜΕΘ πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο, κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Οι παραπάνω ασθενείς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσουν συμπτώματα ακόμη και 6-9 μήνες μετά την αποθεραπεία τους, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξής τους. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μην εισήλθαν καν στο νοσοκομείο, να το πέρασαν πολύ ελαφριά ή και να νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αίτια των επιπλοκών αυτών, και τα κριτήρια της ανομοιογένειας των ασθενών που εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές που είναι διαφορετικά από την βαρύτητα της πάθησης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, είναι συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία αλλά και νεότεροι μπορεί να παρουσιάσουν αυτή την επιπλοκή. Τα συμπτώματα συνήθως ποικίλουν και δεν περιορίζονται σε ένα σύστημα, όπως κόπωση, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, βήχας, δύσπνοια προσπάθειας, φτερούγισμα στην καρδιά, προβλήματα στην γεύση – όσφρηση, ημικρανίες, προβλήματα στην συγκέντρωση – μνήμη – ύπνο, απώλεια μαλλιών. Τα περισσότερα συμπτώματα που αναπτύσσονται μετά από την πάθηση συνδυάζονται ποικιλοτρόπως και διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την οξεία νόσο.

Στην Pneumocen προσπαθούμε διατηρώντας ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, χρησιμοποιώντας όλες τις οδηγίες με αποστάσεις μεταξύ των ραντεβού, χρησιμοποίησης ειδικών φίλτρων, μασκών και τηρώντας τις συστάσεις των εταιρειών για απολύμανση των μηχανημάτων, να αντιμετωπίσουμε τις μακροχρόνιες επιπλοκές του COVID 19 με μελέτη και κατανόηση της λειτουργίας του αναπνευστικού διενεργώντας κυρίως λειτουργικό έλεγχο με Σπιρομέτρηση, Στατικούς όγκους, Διαχυτική ικανότητα, ενώ διενεργείται και δομικός έλεγχος όποτε χρειάζεται με αξονική τομογραφία θώρακος για τη διερεύνηση τυχόν ινωτικών αλλοιώσεων στους πνεύμονες. Περαιτέρω μετά από συνεννόηση με συνεργάτη καρδιολόγο διενεργείται καρδιολογική εκτίμηση και υπέρηχος καρδιάς, ενώ γίνεται ψυχιατρική και νευρολογική εκτίμηση όποτε ζητείται ή όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η επανεκτίμηση γίνεται στο 6 μηνο ή και στο εννιάμηνο εάν τα συμπτώματα επιμένουν. Επίσης, υπάρχει συνεργασία και με φυσικοθεραπευτή για οδηγίες και αποθεραπεία.

Επικοινωνήστε με την Pneumocen για να κανονίσετε τον έλεγχο σας.

Γιατί Pneumocen;

Στην Pneumocen, κάθε περίπτωση προσεγγίζεται ξεχωριστά με ευθύνη και προσοχή. Από τη στιγμή που τίθεται κάποια υποψία, οι γιατροί της Pneumocen είναι στο πλάι του ασθενή και δίνουν καθοδήγηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες τεχνολογικές και θεραπευτικές εξελίξεις. Έμφαση δίνεται στην έγκαιρη διάγνωση και στην κατάλληλη αντιμετώπιση σύμφωνα με την κάθε περίπτωση. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες μας είναι άμεση και ασφαλής αφού λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες.