fbpx

Hello!

Post Covid

Σύνδρομο COVID – Μεταφλεγμονώδες Σύνδρομο – Μακροχρόνιες επιπλοκές

Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID SARS-2 αναρρώνουν πλήρως μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Ένα μικρότερο ποσοστό περίπου 6-8% θα νοσηλευτεί στη ΜΕΘ με σοβαρή νόσο. Ορισμένοι ασθενείς είτε νοσήσουν σοβαρά είτε ήπια, θα αντιμετωπίσουν μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου, ακόμη και μετά την αποθεραπεία τους.

Η πάθηση αυτή αν και είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, επηρεάζει διάφορα όργανα, όπως η καρδιά. Μελέτες έχουν αποδείξει την ικανότητα του ιού να επηρεάζει το μυοκάρδιο. Ακόμη και ασθενείς με ήπια νόσο παρουσιάζουν επιπλοκές από το μυοκάρδιο, κάτι που μπορεί να αυξήσει το ρίσκο της καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων επιπλοκών στο άμεσο μέλλον. Οι πνεύμονες είναι άμεσος στόχος της λοίμωξης. Η πνευμονία που παρουσιάζουν οι ασθενείς δημιουργεί ινώσεις, αναπνευστική ανεπάρκεια και ουλές που μπορεί να παραμείνουν επηρεάζοντας μακροχρόνια την λειτουργία του οργάνου. Οι ασθενείς με COVID SARS-2 παρουσιάζουν επιπλοκές ψυχιατρικής σφαίρας. Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον λοιπό πληθυσμό. Είναι γνωστό ότι η νόσος προκαλεί θρομβώσεις στα μικρά και πολύ μικρά αγγεία στους πνεύμονες και την καρδιά, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη καρδιολογική και αναπνευστική λειτουργία, όπως και στην πνευμονική πίεση και την ροή των στεφανιαίων αγγείων προκαλώντας πνευμονική υπέρταση και στεφανιαία νόσο. Τέλος, οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν στη ΜΕΘ πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο, κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Οι παραπάνω ασθενείς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσουν συμπτώματα ακόμη και 6-9 μήνες μετά την αποθεραπεία τους, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξής τους. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μην εισήλθαν καν στο νοσοκομείο, να το πέρασαν πολύ ελαφριά ή και να νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αίτια των επιπλοκών αυτών, και τα κριτήρια της ανομοιογένειας των ασθενών που εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές που είναι διαφορετικά από την βαρύτητα της πάθησης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, είναι συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία αλλά και νεότεροι μπορεί να παρουσιάσουν αυτή την επιπλοκή. Τα συμπτώματα συνήθως ποικίλουν και δεν περιορίζονται σε ένα σύστημα, όπως κόπωση, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, βήχας, δύσπνοια προσπάθειας, φτερούγισμα στην καρδιά, προβλήματα στην γεύση – όσφρηση, ημικρανίες, προβλήματα στην συγκέντρωση – μνήμη – ύπνο, απώλεια μαλλιών. Τα περισσότερα συμπτώματα που αναπτύσσονται μετά από την πάθηση συνδυάζονται ποικιλοτρόπως και διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την οξεία νόσο.

Στην Pneumocen προσπαθούμε διατηρώντας ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, χρησιμοποιώντας όλες τις οδηγίες με αποστάσεις μεταξύ των ραντεβού, χρησιμοποίησης ειδικών φίλτρων, μασκών και τηρώντας τις συστάσεις των εταιρειών για απολύμανση των μηχανημάτων, να αντιμετωπίσουμε τις μακροχρόνιες επιπλοκές του COVID 19 με μελέτη και κατανόηση της λειτουργίας του αναπνευστικού διενεργώντας κυρίως λειτουργικό έλεγχο με Σπιρομέτρηση, Στατικούς όγκους, Διαχυτική ικανότητα, ενώ διενεργείται και δομικός έλεγχος όποτε χρειάζεται με αξονική τομογραφία θώρακος για τη διερεύνηση τυχόν ινωτικών αλλοιώσεων στους πνεύμονες. Περαιτέρω μετά από συνεννόηση με συνεργάτη καρδιολόγο διενεργείται καρδιολογική εκτίμηση και υπέρηχος καρδιάς, ενώ γίνεται ψυχιατρική και νευρολογική εκτίμηση όποτε ζητείται ή όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η επανεκτίμηση γίνεται στο 6 μηνο ή και στο εννιάμηνο εάν τα συμπτώματα επιμένουν. Επίσης, υπάρχει συνεργασία και με φυσικοθεραπευτή για οδηγίες και αποθεραπεία.

Επικοινωνήστε με την Pneumocen για να κανονίσετε τον έλεγχο σας.

Γιατί Pneumocen;

Στην Pneumocen, κάθε περίπτωση προσεγγίζεται ξεχωριστά με ευθύνη και προσοχή. Από τη στιγμή που τίθεται κάποια υποψία, οι γιατροί της Pneumocen είναι στο πλάι του ασθενή και δίνουν καθοδήγηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες τεχνολογικές και θεραπευτικές εξελίξεις. Έμφαση δίνεται στην έγκαιρη διάγνωση και στην κατάλληλη αντιμετώπιση σύμφωνα με την κάθε περίπτωση. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες μας είναι άμεση και ασφαλής αφού λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες.