Σπιρομέτρηση

spirometrisi

ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ: ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Η σπιρομέτρηση είναι μια εξέταση που βοηθά στην διάγνωση πολλών προβλημάτων του αναπνευστικού όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η σπιρομέτρηση ακόμη βοηθά στην παρακολούθηση της πορείας του ασθενή και της ανταπόκρισης αυτού στην θεραπεία του.

Παρ’ όλη την ευαισθησία και την ειδικότητα της εξέτασης κάποιες φορές μια φυσιολογική σπιρομέτρηση δεν αποκλείει ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα το άσθμα, που ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει φυσιολογική σπιρομέτρηση κατά περιόδους όμως η ασθένεια να συνεχίζει να υφίσταται.

Τι είναι η σπιρομέτρηση;

Είναι ένα τεστ που εξετάζει κατά πόσο λειτουργούν σωστά οι πνεύμονες, άρα πόσο καλά αναπνέουμε. Η λειτουργία της εισπνοής και της εκπνοής επηρεάζονται πάρα πολύ από τα ποικίλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση. Η μέτρηση αυτή γίνεται με ένα συγκεκριμένο όργανο που ονομάζεται σπιρόμετρο.

Πως γίνεται;

Η εξέταση γίνεται εφόσον ζυγιστεί και μετρηθεί το ύψος του ασθενή, ώστε να μπορεί να συγκριθεί με άλλα ανθρωπομετρικά στοιχεία και να καθοριστούν οι φυσιολογικές τιμές για τους διάφορους δείκτες που εξετάζουμε στην σπιρομέτρηση. Ο ασθενής εφόσον καθίσει, βάζει στο στόμα του ένα επιστόμιο που συνδέεται με το μηχάνημα, το οποίο καταγράφει κάθε δευτερόλεπτο τον όγκο, την  ροή τον χρόνο του εισπνόμενου και του εκπνεόμενου αέρα. Στην αρχή ο ασθενης εισπνέει όσο πιο βαθιά μπορεί και μετά εκπνέει πολύ απότομα και συνεχόμενα για τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα.

Τι μετράμε όμως;

Μεγέθη όπως ο βίαιος εκπνεόμενος όγκος αέρα στο 1ο δευτερόλεπτο της εκπνοής, την βίαιη εκπνεόμενη χωρητικότητα και το πηλικο αυτών των δύο καθώς και τις εκπνευστικές ροές, είναι αυτά που συνήθως μας οδηγούν στην διάγνωση.

Screen-Shot-2017-09-20-at-12.19.07

Τι δείχνουν οι μετρήσεις αυτές;

Οι εξετάσεις αναδεικνύουν εάν το πρόβλημα του ασθενή είναι αποφρακτικό, περιοριστικό, μεικτό (αποφρακτικό και περιοριστικό) η εάν ο ασθενής δεν έχει κανένα πρόβλημα. Στην κατηγορία των αποφρακτικών παθήσεων συγκαταλέγονται η ΧΑΠ και το άσθμα οι βρογχεκτασίες και άλλα, οι οποίες ως κύριο χαρακτηριστικό τους έχουν, τους αεραγωγούς που στενεύουν λόγω της φλεγμονής. Οι αεραγωγοί μετά από χορήγηση βρογχοδιασταλτικού σπρέι μπορεί να ανοίγουν ή όχι και να ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό ώστε να επιστρέφουν στα φυσιολογικά πλαίσια (άσθμα), σε μικρό βαθμό ή και καθόλου (ΧΑΠ). Αυτό διερευνάται με την δοκιμασία της σπιρομέτρηση προ μετά βρογχοδιαστολής. Περιοριστικά φαινόμενα στην σπιρομέτρηση παρουσιάζουν παθήσεις όπως η ίνωση, τα νευρομυικά νοσήματα και άλλα. Μεικτά σύνδρομα παρουσιάζουν παθήσεις όπως η κυστική ίνωση και πολλά άλλα.

Τι δείχνουν οι μετρήσεις αυτές;

Προ της εξέτασης πρέπει να μην

  • Έχουμε χρησιμοποιήσει σπρέι φάρμακο 12 ώρες εάν είναι μακράς δράσης, 6 ώρες εάν είναι βραχείας δράσης ή 24 ώρες εάν είναι υπέρ – μακράς δράσης. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αυτό.
  • Να μην έχετε καπνίσει για τουλάχιστον 12 ώρες.
  • Να μην έχετε γυμναστεί για 6 ώρες προ της εξέτασης.

Ποιοι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν εξέταση;

Ασθενείς

  • με ασταθή στηθάγχη
  • με πνευμοθώρακα
  • με εγκεφαλικά επεισόδια και πρόσφατο έμφραγμα
  • προσφάτως χειρουργημένοι για το μάτι ή την κοιλιά
  • με αιμόπτυση
Χρόνια Εμπειρίας
51
Χρόνια Εμπειρίας
Κλινικές
3
Κλινικές
Χαρούμενοι Ασθενείς
115000+
Χαρούμενοι Ασθενείς