dr.Filipos Palamidas

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1951. Ολοκλήρωσα την δευτεροβάθμια εκπαίδευση μου το 1969 και κατόπιν εξετάσεων γράφηκα στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ. Αποφοίτησα το 1977 και ειδικεύτηκα στη Πνευμονολογία-Φυματιολογία στο Σισμανόγλειο ΓΝ μέχρι το 1983. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκα στην επεμβατική πνευμονολογία στο Παρίσι hospitale Foch και στη Μασσαλία hospitale St Margarit υπό την διεύθυνση των Dr Personne καi Dr Dumon αντιστοιχα . Εργάστηκα σαν ειδικευμένος πνευμονολόγος από το 1983 για ένα χρόνο στο εργαστήριο αναπνευστικής λειτουργίας του Λαικού Γ.Ν Αθηνών και ακολούθως στο Σισμανόγλειο ΓΝ μέχρι το 2003σαν επιμελητής υπεύθυνος του εργαστηρίου LASER και βρογχοσκοπήσεων.

Από το 2003 διευθύνω το τμήμα της επεμβατικής πνευμονολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι.

Με τον όρο επεμβατική πνευμονολογία εννοούμε την <τέχνη και επιστημονική επάρκεια>του ανάλογου τομέα της ιατρικής που επιτρέπει την πραγμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που απαιτούν πρόσθετη εκπαίδευση και εξειδίκευση πέραν του απαιτουμένου προγράμματος εκπαίδευσης της ειδικότητας της πνευμονολογίας.

Διαφορετικές νοσολογικές οντότητες καλοήθους η κακοήθους αρχής, αφορούν την επεμβατική πνευμονολογία και εντοπίζονται.

Στους εγγύς αεραγωγούς όπου και προκαλούν φαινόμενα κυρίως μη υφιέμενο βήχα ,δύσπνοια, εισπνευστικό συριγμό, αιμόπτυση κλπ, που οφείλονται σε σύνθετα αποφρακτικά προβλήματα.

Στην υπεζωκοτική κοιλότητα.

Στα πνευμονικά αγγεία.

Οι διαγνωστικές ενέργειες που αναφέρονται στην επεμβατική πνευμονολογία αφορούν :

Την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα (φθορίζουσα βρογχοσκόπηση)

Την διαγνωστική προσέγγιση περιφερικών πνευμονικών βλαβών με βιοψία δια βελόνης καθοδηγούμενη με αξονικό τομογράφο(FNA).

Την διαγνωστική προσέγγιση περιφερικών βλαβών του πνευμονικού παρεγχύματος βρογχοσκοπικά με καθοδηγούμενη μέσω υπερήχων βιοψία δια βελόνης(TBNA).

Την σταδιοποίηση καρκίνου του πνεύμονα με καθοδηγούμενη μέσω υπερήχων βιοψία δια βελόνης μεσοθωρακικού λεμφαδένα (σύστημα EBUS, EUS)

Την διαγνωστική προσέγγιση υπεζωκοτικών συλλογών(medical thoracoscopy)

Οι θεραπευτικές ενέργειες αφορούν:

Την διάνοιξη αποφραγμένων εγγύς αεραγωγών από χωροκατακτητικές επεξεργασίες καλοήθους η κακοήθους αρχής Που αναπτύσσονται κυρίως ενδοαυλικά. Η τεχνική εκτελείται βρογχοσκοπικά υπό συνθήκες γενικής η τοπικής αναισθησίας με τη χρήση ακτίνων LASER, HF διαθερμίας, Argon-plasma coangulation (APC), κρυοπηξία.

Την διατήρηση της βατότητας με την τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) μετά τη διάνοιξη η εξ αρχής σε περιπτώσεις στενώσεως από πίεση εκ των έξω από εξωαυλική ανάπτυξη της χωροκατακτητικής βλάβης αφού προηγηθεί διαστολή του αυλού με το άκαμπτο βρογχοσκόπιο.

Την διάνοιξη καλόηθων ιατρογενών στενώσεων της τραχείας με διαστολή και τοποθέτηση σιλικονούχων ενδοπροθέσεων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Για να πραγματοποιηθούν οι διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις της επεμβατικής πνευμονολογίας απαιτείται άρτια εξοπλισμένη αίθουσα που στον εξοπλισμό της πρέπει να περιλαμβάνει και αναισθησιολογικό μηχάνημα, εξειδικευμένο προσωπικό, αναισθησιολόγο με τη βοηθό του, εξειδικευμένη σε επεμβατικές πράξεις αδελφή και δυνατότητα πλήρους ελέγχου των ζωτικών σημείων καθ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Τέτοιο άρτια εξοπλισμένο χώρο σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει το Ιατρικό κέντρο Αθηνών στη κλινική του στο Μαρούσι όπου εκτελούνται όλες οι επεμβατικές πράξεις που περιγράφηκαν παραπάνω με ευαισθησία και συνειδητά ακολουθώντας τους κανόνες της ιατρικής δεοντολγίας.

Δρ. Φίλιππος Παλαμίδας

Πνευμονολόγος

40
ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Τίτλοι

 M.B.B.S. Ιατρική Σχολή ΑΠΘ
 Ειδικότητα στην Πνευμονολογία – Φυματολογία – Σισμανόγλειο Γ.Ν
 Εξειδίκευση στην επεμβατική πνευμολογία- Hospital Foch και Hospital St. Margarit
Παρακολούθηση οργανωτικών και ενημερωτικών επιστημονικών προγραμμάτων στον τομέα της επεμβατικής πνευμονολόγιας σε διάσημα κέντρα αναφοράς της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Μέλος Εταιρειών & Συντακτικής Επιτροπής Περιοδικών

Επιστημονικών ενώσεων ERS, ATS, ΕΠΕ.
Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Συνεργατικής Ογκολογικής Ομάδας
Εισηγητής σε Ελληνικά και Διεθνή σεμινάρια και στρογγυλές τράπεζες, σε θέματα της επεμβατικής πνευμονολογίας και καρκίνου του πνέυμονα
Tης Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Tης Ελληνικής Εταιρείας LASER στην Ιατρική των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Εταιρειών (ERS, και ELA) και της Αμερικανικής ACCP

Ώρες Εργασίας

Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-21.00

Σάββατο-Κυριακή: Κλειστά

Patient name

Krishnan D

Developer

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, ...

Neet and cleaning

Doctor

Developer

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, ...

Best doctors.

Pudnaa

Developer

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, ...