Βρογχεκτασίες

Μια από τις παθήσεις του αναπνευστικού που είναι λιγότερο γνωστή είναι οι βρογχεκτασίες. Οι βρογχεκτασίες είναι η πάθηση κατά την οποία οι αεραγωγοί (βρόγχοι) των πνευμόνων έχουν μόνιμη βλάβη δηλαδή τα τοιχώματά τους είναι παχιά και έχουν αποπλατυνθεί. Σε αυτούς τους αεραγωγούς με τη μόνιμη βλάβη παρατηρείται πολύ συχνά να συσσωρεύεται βλέννη (φλέμα)με αποτέλεσμα να φωλιάζουν εκεί βακτήρια. Αυτό δημιουργεί συχνές λοιμώξεις και απόφραξη των αεραγωγών.

Ποια είναι όμως τα αίτια των βρογχεκτασιών;

Οποιαδήποτε βλάβη στον πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει βρογχεκτασίες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες βλαβών. 

  1. Οι βρογχεκτασίες που προκαλούνται από κυστική ίνωση, πάθηση κατά την οποία παράγεται παθολογική βλέννη και είναι γενετικά κληρονομήσιμη και άρα εντοπίζεται κατά την παιδική ηλικία συνήθως,
  2. Οι βρογχεκτασίες που δεν σχετίζονται με κυστική ίνωση αλλά με άλλες παθήσεις όπως αυτοάνοσα νοσήματα, χαπ, λοίμωξη από ασπέργιλλο, φυματίωση, κοκκύτη, μετά από ακτινοβολίες για καρκίνο πνεύμονα και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοανεπάρκειες).

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι βρογχεκτασίες είναι ο βήχας κυρίως , αιμόπτυση, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, απώλεια βάρους, κόπωση ενώ συνήθως οι ασθενείς παρουσιάζουν πληκτροδακτυλία.

Οι βρογχεκτασίες διαγιγνώσκονται συνήθως με αξονική τομογραφία. Μετά τη διάγνωση ακολουθεί ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής με σπιρομέτρηση, διάχυση και στατικούς όγκους για να διαπιστωθεί πως επηρεάζεται η λειτουργική κατάσταση του αναπνευστικού του ασθενή από τη πάθηση. Εάν οι βρογχεκτασίες δημιουργούν απόφραξη των βρόγχων – αεραγωγών τότε ο ασθενής πρέπει να πάρει εισπνεόμενα φάρμακα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δημιουργούνται λοιμώξεις και για τη διερεύνησή τους χρειάζεται καλλιέργεια πτυέλων για να ανευρεθεί το παθογόνο αίτιο ( βακτήρια όπως ψευδομονάδα, κλεψιέλα, ιοί, μύκητες όπως ασπέργiλλος). Επίσης θα χρειαστούν ορισμένες εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια επίκτητη ή πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια.

Κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων η αγωγή τροποποιείται με αποχρεμπτικά, αντιβιοτικά φάρμακα, αύξηση των εισπνεόμενων φαρμάκων ενώ εάν ο ασθενής δυσπνοεί, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και οξυγόνο. Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων από το στόμα δεν αρκεί και χρειάζονται συμπληρωματικά εισπνεόμενα αντιβιοτικά.

Η βρογχοσκόπηση παίζει σπουδαίο ρόλο στη διάγνωση του παθογόνου αιτίου καθώς επιτρέπει τη λήψη καλύτερου δείγματος μέσα από τους βρόγχους.

Οι βρογχεκτασίες είναι μία πάθηση με εξάρσεις (λοιμώδεις παροξύνσεις) που διακόπτουν μία περίοδο σταθερότητας του ασθενή. Οι συχνές παροξύνσεις δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση καθώς ελαττώνουν τις θεραπευτικές επιλογές (αντιβιοτικά, εισπνεόμενα αντιβιοτικά). Η αντιβίωση δεν είναι πάντα ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια παρόξυνση των βρογχεκτασιών για παράδειγμα εάν δεν είναι μικροβιακή.

Εάν γνωρίζεται ότι πάσχετε από βρογχεκτασίες ή εάν κάνετε συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενημερωθείτε από τους γιατρούς της Pneumocen για τις επιλογές της διερεύνησης – αντιμετώπισης των βρογχεκτασιών.