Ηλεκτρονικά Τσιγάρα και Επιπτώσεις στην Υγεία

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα είδος ηλεκτρικού (με μπαταρία) συστήματος που μπορεί να δημιουργήσει ατμό από διαλύματα που περιέχουν συνήθως νικοτίνη με διάφορες γεύσεις. 

Τα διαλύματα είναι πολλών ειδών, με διάφορες περιεκτικότητες νικοτίνης, αλλά και χωρίς νικοτίνη. Περιέχουν επίσης, στοιχεία όπως βαρέα μέταλλα, πτητικές οργανικές ουσίες, μικροσωματίδια, χημικά και διάφορα γλυκαντικά με γεύσεις. 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχουν βρει υπέρμαχους μια μερίδα πληθυσμού που υποστηρίζει ότι είναι προϊόντα διακοπής καπνίσματος, αντικαθιστώντας το τσιγάρο. 

Η αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι ειδικά για διακοπή καπνίσματος και κανένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος παγκοσμίως δε χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα για τον σκοπό αυτό. 

Τι περιέχουν και τι προκαλούν;

Μετά από πολλά περιστατικά που παρατηρήθηκαν το 2018 με νοσηλείες από χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, κυρίως στην Αμερική, έγιναν διάφορες μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν βήχα, παρόξυνση άσθματος και δύσπνοια. 

Βρέθηκε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιείχαν στοιχεία όπως, γλυκερίνη και γλυκόλη που όταν εξατμίζονται λόγω θέρμανσης είναι εξαιρετικά τοξικές, για τα πνευμονικά κύτταρα προκαλώντας βλάβες πνευμονίτιδας, που σε μερικές περιπτώσεις προκαλούσαν πτώση του οξυγόνου και δύσπνοια. 

Τσιγάρο και Καρδιά

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν και την καρδιά καθώς περιέχουν φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη, ουσίες γνωστές για την καρδιολογική τους τοξικότητα. Έχουν ακρολεΐνη που είναι στοιχείο επίσης γνωστό για την πνευμονική τοξικότητα που προκαλεί. 

Όλα τα παραπάνω μαζί με τα μικροσωματίδια και τις οργανικές πτητικές ενώσεις καθιστούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ένα προϊόν αρκετά επιβλαβές με οξεία αποτελέσματα στον πνεύμονα και τη καρδιά, όσο και χρόνια αποτελέσματα που απομένει να αποδειχθούν. 

Καταλαβαίνουμε ότι ένα τέτοιο προϊόν δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέσο διακοπής καπνίσματος.

Μάθετε περισσότερα για την διακοπή καπνίσματος από τους πνευμονολόγους της Pneumocen κλείνοντας ραντεβού!