Καρκίνος του πνεύμονα: Δεν καπνίζω, όμως πάσχω!

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα είδος καρκίνου που προσβάλλει την τραχεία (αναπνευστικός σωλήνας), τους βρόγχους (αεραγωγοί) ή τους αερόσακους που βρίσκονται στους πνεύμονες (πνευμονικές κυψελίδες).

Παρόλο που το κάπνισμα συνδέεται με ποσοστό μεγαλύτερο του 80% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, πολλοί άνθρωποι που ποτέ δεν έχουν καπνίσει ή εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα.

Άλλα αίτια περιλαμβάνουν την έκθεση σε:

  • Ατμοσφαιρική ρύπανση (συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ).
  • Συνθήκες που επικρατούν σε περιβάλλον εργασίας (σε αμίαντο, σκόνη ξύλου, αναθυμιάσεις συγκόλλησης, αρσενικό, βιομηχανικά μέταλλα, π.χ. βηρύλλιο και χρώμιο).
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου (σε ραδόνιο ή καπνό λόγω καύσης άνθρακα).

Είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα αίτια, ενώ ακόμα περισσότερα αναμένεται να προσδιοριστούν στο μέλλον.

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα διατρέχουν, επίσης, τα άτομα που πάσχουν από:

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Πνευμονική ίνωση
  • Καρκίνο της κεφαλής, του τραχήλου (λαιμού) ή του οισοφάγου
  • Λέμφωμα ή καρκίνο του μαστού (αντιμετώπιση με ακτινοθεραπεία θώρακος)

Τα γονίδια μπορεί επίσης, να παίζουν ρόλο για κάποιες μορφές καρκίνου του πνεύμονα. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα στην οικογένειά σας, οι πιθανότητες να αναπτύξετε την πάθηση ενδέχεται να είναι περισσότερες, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια σοβαρή νόσος και δυστυχώς, για πολλούς η πρόγνωση δεν είναι πολύ καλή σε γενικές γραμμές, κυρίως επειδή δεν διαγιγνώσκεται αρκετά νωρίς. 

Παρ’ όλα αυτά, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα συμβάλλουν στην παράταση και στην καλύτερη ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.