Νόσος Λεγεωνάριων και Κλιματιστικά

Το κλιματιστικό είναι πλέον απαραίτητο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται συνεχώς αύξηση της θερμοκρασίας. 

Έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες, ότι με τη χρήση του, αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν, ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

Οι παθήσεις που παρατηρούνται με αυξημένη συχνότητα είναι η πνευμονία, η παρόξυνση του άσθματος αλλά και της ΧΑΠ.

Εκ του ανώτερου αναπνευστικού πιο συχνά στους ανθρώπους που εκτίθενται σε έντονο και συνεχή κλιματισμό παρατηρείται, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα αλλά και αλλεργίες.

Από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία από το μικρόβιο Legionella, η λεγόμενη και νόσος των Λεγεωνάριων, η οποία προκαλεί σοβαρά συμπτώματα με χαρακτηριστικό πυρετό αλλά και προβλήματα καρδιάς.

Τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία μας:

  • Σωστή συντήρηση κλιματιστικών
  • Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα
  • Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)
  • Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοιχτό το παράθυρο συνεχώς)
  • Όχι απότομες εναλλαγές κρύο –  ζεστό και αντίστροφα

Στην εποχή του κορονοϊού, ο ιός SARS COV2 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων κυρίως και παραμένει εν ζωή στις επιφάνειες για αρκετές ημέρες. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στις κλιματιζόμενες αίθουσες, όπως η συνεχής ανανέωση νωπού αέρα χωρίς ανατροφοδότηση με συχνό καθαρισμό φίλτρων, αλλά και βιολογική συντήρηση των συσκευών.