Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Επί του παρόντος, πάνω από το 70% των 1,3 δις χρηστών προϊόντων καπνού παγκοσμίως, δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος. Αυτό το χάσμα επιδεινώθηκε περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο καθώς οι επαγγελματίες υγείας, και δη οι πνευμονολόγοι, έχουν αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

 Το κάπνισμα είναι μία εξάρτηση, η οποία πολύ δύσκολα διακόπτεται χωρίς εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να διακόψουν την καπνιστική τους συνήθεια, ενώ το ποσοστό υποτροπής όσων το διακόπτουν μόνοι τους είναι πολύ υψηλό. Η διακοπή καπνίσματος είναι μια ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση, με ψυχολογική και φαρμακολογική υποστήριξη, αν χρειάζεται, για την απεξάρτηση από τον εθισμό της καπνιστικής συνήθειας.

 Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια καθώς ευθύνεται για δυο παθήσεις με πολύ μεγάλη νοσηρότητα σε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως. Την Χρόνια Αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Οι ασθενείς που εμφανίζουν ΧΑΠ είναι κατεξοχήν καπνιστές, ενώ άλλες αιτίες της νόσου όπως καύση βιομάζας ή επαγγελματικά νοσήματα με τα βίας φτάνουν σε ποσοστό 7-10% παγκοσμίως. Στον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα είναι ο αιτιολογικός παράγοντας στους 9 από τους 10 ασθενείς που το εμφανίζουν. 

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας και για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική  πνευμονία και για τον κορωνοϊό. 

 Επιπλέον, οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς αφαιρούν τη μάσκα και επειδή αγγίζουν με τα δάχτυλα συχνά το πρόσωπο και το στόμα έχοντας αγγίξει προηγουμένως άλλα δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα (αναπτήρες, σπίρτα). Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι στη συγκυρία της πανδημίας, όπου ασκείται μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας και στην αντιμετώπιση νοσημάτων που σχετίζονται και επηρεάζονται σαφώς από το κάπνισμα, η διακοπή καπνίσματος είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος για να φροντίσει την υγεία του και την υγεία των ανθρώπων γύρω του.

 Τέλος, τα συστήματα θέρμανσης καπνού δεν είναι μέθοδος διακοπής καπνίσματος και χρησιμοποιούνται από εκείνους που επιλέγουν να συνεχίσουν το κάπνισμα. 

 Εάν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από την καπνιστική συνήθεια, να βελτιώσετε την αναπνευστική σας λειτουργία και την ποιότητα ζωής σας  ή να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος που λειτουργεί στην Pneumocen, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσα από το site μας!