Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των πνευμόνων;

Ατμοσφαιρικός ρύπος, είναι «οποιαδήποτε ουσία στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσε, σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις, να βλάψει ανθρώπους, ζώα, βλάστηση ή υλικά». Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι πολλοί και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, κάποιοι, όπως το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου, παρατηρούνται στενότερα από άλλους καθώς είναι γνωστό ότι βλάπτουν το περιβάλλον ή την υγεία.

Οι αναπνευστικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτώνται από τον τύπο και την ανάμειξη των ρύπων, τη συγκέντρωση τους, τη χρονική διάρκεια έκθεσης σε αυτόν καθώς και την ποσότητα που εισπνέετε και διεισδύει στους πνεύμονές. Τα ορατά συμπτώματα στην υγεία των πνευμόνων αμέσως μετά από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης περιλαμβάνουν ερεθισμό των αεραγωγών, δύσπνοια και αυξημένη πιθανότητα για κρίση άσθματος.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει άτομα που πάσχουν ήδη από πνευμονικές παθήσεις καθώς και ηλικιωμένους ανθρώπους, βρέφη και παιδιά. Τα υγιή άτομα που εργάζονται ή ασκούνται στο ύπαιθρο είναι επίσης ευάλωτα στις επιβλαβείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως κατά τις υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος στην επιφάνεια του εδάφους.

Τρόποι αποφυγής ατμοσφαιρικών ρύπων

Η έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους αποφεύγεται με ποικίλους τρόπους. Γενικά, πρώτα από όλα θα πρέπει να ελέγξετε το ημερήσιο δελτίο τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το χειμώνα, αποφύγετε το περπάτημα σε δρόμους με κίνηση και πολλά καυσαέρια. Το καλοκαίρι, αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή προσπαθήστε να τις κάνετε το πρωί, όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι συνήθως χαμηλότερα.