Θερμοπλαστική των βρόγχων

Η βρογχική θερμοπλαστική είναι μία καινούρια ενδοσκοπική τεχνική από την οποία επωφελούνται ασθενείς με σοβαρό – επίμονο βρογχικό άσθμα. 

 Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών με περιοδικά συνήθως συμπτώματα, όπως για παράδειγμα δύσπνοια, βήχας, συρρίτουσα αναπνοή (γατάκια). Σε ορισμένους ασθενείς το άσθμα θεραπεύεται με εισπνεόμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ όταν τα παραπάνω συμπτώματα επιμείνουν χορηγούνται κορτιζόνη από το στόμα ή/και βιολογικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με αυξημένη ανοσοσφαιρίνη Ε ή ασθενείς με υψηλά επίπεδα ηωσινοφίλων στο αίμα και στους αεραγωγούς. 

 Στους ασθενείς με άσθμα που τα συμπτώματα δεν ελέγχονται εύκολα με εισπνεόμενα φάρμακα, η χρόνια κορτιζονοθεραπεία είναι μονόδρομος. Όταν την ίδια στιγμή δεν εκφράζεται  και κανένας βιοδείκτης, δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία και με βιολογικό παράγοντα. Σε αυτούς τους ασθενείς έχει παρατηρηθεί ότι η χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών λόγω του άσθματος, αυξάνει το πάχος των μυών γύρω από τους αεραγωγούς με αποτέλεσμα αυτοί να κλείνουν. Αυτό το κλείσιμο των αεραγωγών δημιουργεί τη δύσπνοια, η οποία αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα με φαρμακευτική αγωγή. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται η βρογχική θερμοπλαστική όπου ο ασθενής θα υποβληθεί συνολικά σε τρεις χωριστές βρογχοσκοπήσεις. Η κάθε βρογχοσκόπηση αφορά ξεχωριστό τμήμα του πνεύμονα και απέχει από την άλλη τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Κατά τις βρογχοσκοπήσεις υπό μέθη, εισάγεται το βρογχοσκόπιο από το στόμα στους αεραγωγούς και μέσω αυτού εισέρχεται ένας καθετήρας, ο οποίος, δίνει θερμική ενέργεια με απλή επαφή στους μύες των αεραγωγών. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί να λεπταίνουν  και ο αεραγωγός να παραμένει ανοιχτός. 

 Οι ασθενείς αυτοί που έχουν σοβαρά/ συνεχή συμπτώματα, παίρνουν συνέχεια κορτιζόνη από το στόμα και δεν μπορούν να επωφεληθούν από εισπνεόμενα φάρμακα ή/και βιολογικούς παράγοντες, έχουν ως μοναδική θεραπευτική επιλογή, μαζί με τη βασική εισπνεόμενη θεραπεία τους, τη βρογχική θερμοπλαστική για τον έλεγχο της πάθησής τους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους γιατρούς της Pneumocen.