Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών (βρόγχων).  Περίπου το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα.

Που οφείλεται το άσθμα;

Το άσθμα είναι κληρονομικό δηλαδή υπάρχει γενετική προδιάθεση. Τα συμπτώματα όμως εμφανίζονται όταν ο ασθενής έρθει σε επαφή με συγκεκριμένους εκλυτικούς παράγοντες όπως λοιμώξεις, ερεθιστικοί παράγοντες από το περιβάλλον (σκόνη, γύρεις, τρίχωμα ζώων, υγρασία, καπνός, φάρμακα κ.λπ.) και η άσκηση.

Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον γίνεται βρογχόσπασμος. Οι βρόγχοι φλεγμένουν και παράγονται εκκρίσεις που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Τι συμπτώματα έχει κάποιος με άσθμα;

Το άσθμα εμφανίζεται με επεισόδια δύσπνοιας, βάρους στο στήθος, βήχα ή/και συριγμού (δηλαδή σφύριγμα στην αναπνοή).  Η βαρύτητα και η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων ποικίλουν ανάλογα τον άνθρωπο και την επαφή με τους εκλυτικούς παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω. Ενώ αυτά επιδεινώνονται με την άσκηση, κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, την άνοιξη κ.α.

Πως ξέρω εάν έχω άσθμα;

Ο Πνευμονολόγος μετά από λήψη λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, φυσική εξέταση και σπιρομέτρηση μπορεί να θέσει τη διάγνωση.