Αλλεργική Ρινίτιδα και Άσθμα

Πολλοί θεωρούν ότι «οι πνεύμονες ξεκινούν από τη μύτη» ή «η μύτη είναι το σημείο των πνευμόνων, που μπορείς να ακουμπήσεις». Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται τόσο στενά και αποτελούν εκδηλώσεις του ιδίου συνδρόμου: «ένας αεραγωγός, μια νόσος». 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα, εμφανίζουν ρινίτιδα, ενώ το 30% αυτών που έχουν ρινίτιδα, κάποια στιγμή στο μέλλον θα εμφανίσουν και άσθμα.

Η σύνδεση ρινίτιδας-άσθματος στηρίζεται στο γεγονός της ανατομικής και λειτουργικής επαφής μύτης – πνευμόνων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η ελλιπής αντιμετώπιση της ρινίτιδας έχει άμεσο αντίκτυπο στο άσθμα. 

Πολύ συχνά βλέπουμε στην κλινική πράξη να υπάρχει μια επαρκής ίσως και υπερβολική θεραπεία του άσθματος και παρ’όλα αυτά ο ασθενής να μην ρυθμίζεται μόνο και μόνο γιατί τα συμπτώματα της ρινίτιδας «ξεχνιούνται» ή «υποτιμούνται».

Η ρινίτιδα με αυτόν τον τρόπο, είναι μια παράπλευρη αιτία, για την οποία ένας ασθενής με άσθμα δεν πάει καλά, χωρίς ύφεση συμπτωμάτων και με διαστήματα με πολύ εντονότερα συμπτώματα.

Η θεραπεία της ρινίτιδας γίνεται με πλύσεις, ενώ η κορτιζόνη είναι βασικό συστατικό. Άλλα φάρμακα είναι τα αντιισταμινικά. Εάν η θεραπεία είναι δυσκολότερη, ο ειδικός γιατρός που είναι ο ΩΡΛ θα προτείνει λύσεις κυρίως χειρουργικές. Προηγμένες λύσεις πλέον υπάρχουν και είναι οι θεραπείες απευαισθητοποίησης και οι νεότερες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες.

Ως μια νόσος, η ρινίτιδα και το άσθμα πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί και ως μια νόσος. Οπότε, δεν πρέπει καμία από τις δύο οντότητες να παραλείπεται χωρίς θεραπεία.

Μάθετε για καινοτόμες θεραπείες άσθματος και ρινίτιδες από τους εξειδικευμένους ιατρούς της Pneumocen. Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα.