Σημάδια που αποκαλύπτουν ότι οι πνεύμονες μας κινδυνεύουν

Οι πνεύμονες είναι το βασικό όργανο με το οποίο αναπνέουμε. Η αναπνοή εξασφαλίζει στον οργανισμό, το απαραίτητο οξυγόνο. Πρέπει λοιπόν πάση θυσία να διατηρήσουμε τους πνεύμονες μας υγιείς. 

Κάπνισμα και άλλες ερεθιστικές ουσίες του περιβάλλοντος, τζάκια, μαγκάλια, δημιουργούν πρόβλημα. Πρόβλημα επίσης δημιουργούν και διάφορες παθήσεις όπως λοιμώξεις, κακοήθειες, παθήσεις της καρδιάς κτλ. 

Πως μπορούμε όμως να καταλάβουμε ότι οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά; Ποια είναι αυτά τα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι οι πνεύμονες μας κινδυνεύουν;

  1. Ο καθημερινός βήχας: ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που φανερώνει ότι υπάρχει κάτι στους πνεύμονες μας, που τους ερεθίζει και προσπαθεί ο οργανισμός μας να το αποβάλλει. Εάν είναι συνεχής, ή συνολικά βήχουμε πάνω από τρεις μήνες όλο τον χρόνο, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, βρογχίτιδα η άλλες παθήσεις των αεραγωγών.
  2. Δύσπνοια: είναι η δυσκολία στην αναπνοή κυρίως ηρεμίας ή προσπάθειας. Μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με χαμηλό οξυγόνο, που οφείλεται στους αεραγωγούς ή και σε αυτόν κάθε αυτόν τον πνεύμονα και να υποκρίνεται κάποια διάθεση πνευμονοπάθειας, ίνωσης, ή και παθήσεις των αεραγωγών όπως ΧΑΠ, η άσθμα.
  3. Πόνος στο στήθος: ο πόνος στο στήθος κατα την αναπνοή κυρίως είναι ένα σημαντικό σημείο, καθώς στον πνεύμονα δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις. Όταν λοιπόν νιώθουμε πόνο, υπάρχει πρόβλημα με τα αγγεία μας στον πνεύμονα ή υπάρχει υγρό στους πνεύμονες μας, ή πονάνε οι μύες και οι πλευρές, που μπορεί να δηλώνει κάποιο κάταγμα ή θλάση.
  4. Πρήξιμο στο πόδι: μπορεί να υποδηλώνει φλεβική θρόμβωση που δίνει έμβολα στον πνεύμονα και δημιουργεί πνευμονική εμβολή δυνητικά επικίνδυνη για την ζωή,.  
  5. Απόχρεμψη: η απόχρεμψη (φλέγματα), εάν συνοδεύεται από πυρετό, σημαίνει ότι υπάρχει κάποια λοίμωξη στο αναπνευστικό, φλεγμονή ή παθήσεις αεραγωγών, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  6. Αιμόπτυση: είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει πνιγμό και υποδηλώνει λοίμωξη, όπως φυματίωση, ή κακοήθεια και πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθεί εξέταση από γιατρό.