7 Μύθοι και αλήθειες για το κάπνισμα

Μύθος 1 

Το Κάπνισμα είναι επιλογή

Η πρώτη φορά είναι όντως μια επιλογή που μπορεί κάποιος να κάνει. Εάν όμως συνεχίσει το κάπνισμα δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για επιλογή. Η νικοτίνη είναι ισχυρή εξαρτησιογόνος ουσία, αλλάζοντας την χημική ισορροπία του εγκεφάλου του καπνιστή. Οπότε το κάπνισμα δεν είναι επιλογή, ούτε συνήθεια αλλά εξάρτηση.

Μύθος 2

Τα τσιγάρα με φίλτρο είναι ασφαλή

Τα φίλτρα είναι σχεδιασμένα για να κάνουν τα μόρια του καπνού μικρότερα. Έτσι ο καπνός απορροφάται ευκολότερα και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στον πνεύμονα. Με αυτό τον τρόπο η εξάρτηση αυξάνεται. 

Τα χαμηλής νικοτίνης και πίστας τσιγάρα, που πλασάρονται στο εμπόριο δεν δημιουργούν λιγότερες βλάβες. Είναι σχεδιασμένα για να παραπλανήσουν και πλέον έχουν αφαιρεθεί από τα πακέτα για αυτόν τον λόγο. Από τα χημικά που περιέχονται στον καπνό τουλάχιστον 250 ουσίες έχουν βρεθεί καρκινογόνες.

Μύθος 3

Ένα τσιγάρο την ημέρα είναι ασφαλές.

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο βλάβες σε ανθρώπους που καπνίζουν πολύ και πολλά χρόνια. Οι βλάβες από το κάπνισμα μπορεί να είναι ξαφνικές και θανατηφόρες όπως ένα οξύ  στεφανιαίο επεισόδιο που μπορεί να επιφέρει θάνατο. 

Κάθε ένα τσιγάρο προκαλεί βλάβη στα αγγεία όλου του σώματος, της καρδιάς των πνευμόνων αλλά και σε αυτούς, κάθε αυτούς τους πνεύμονες. Το να μειώνεις το κάπνισμα δεν προστατεύει! Πρέπει να διακοπεί οριστικά για να μειωθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ο καπνιστής.

Μύθος 4

Είναι πολύ αργά για να το κόψω, η ζημιά έχει γίνει.

Είναι αλήθεια ότι όσο πιο πολύ καπνίζεις, τόσο πιο πολύ βλάβη δημιουργείται στους πνεύμονες. Όσο γρηγορότερα όμως διακόψεις το κάπνισμα, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η υγεία των πνευμόνων. Η διαδικασία επούλωσης αρχίζει 20 λεπτά μετά την διακοπή. 

Μετά από 2-5 χρόνια, το ρίσκο για εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια είναι ίδιο με του μη καπνιστή. Σε δέκα χρόνια από τη διακοπή, το ρίσκο του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό.

Μύθος 5

Το παθητικό κάπνισμα δεν προκαλεί καμία βλάβη στους πνεύμονες.

Δεκάδες χιλιάδες μη καπνιστές πεθαίνουν, αναπνέοντας τον καπνό των άλλων. Τα χημικά στον καπνό του τσιγάρου εάν τα εισπνεύσεις δημιουργούν προβλήματα, όπως θρόμβους στην καρδιά και τον πνεύμονα. 

Ο καπνιστής σε κλειστούς χώρους με τον καπνό του, επηρεάζει όλους τους άλλους στον ίδιο χώρο. Το να καπνίζεις έξω από το παράθυρο σε αυτοκίνητο, δεν μειώνει αυτόν τον κίνδυνο. Το υγιές είναι να μην αναπνεύσεις ποτέ τον καπνό του άλλου.

Μύθος 6

Η λίγη έκθεση σε καπνό δεν επηρεάζει τα παιδιά.

Ο καπνός κοντά σε παιδιά προδιαθέτει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδες. 

Ο καπνός ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα κολλάει στους τοίχους και τα παιδιά αναπνέουν αυτά τα δηλητηριώδη αέρια. Τα παιδιά με Άσθμα παθαίνουν συχνά παροξύνσεις, λόγω του καπνίσματος των γονιών τους.

Μύθος 7 

Δεν καπνίζω, ατμίζω!

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι βλαβερό! Τόσο η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, όσο και άλλοι έγκυροι επιστημονικοί φορείς, ΔΕΝ συστήνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής καπνίσματος γιατί, πρώτον, δεν έχει αποδείξει πως βοηθά την απεξάρτηση από τη νικοτίνη και, δεύτερον γιατί χρειάζονται πολυετείς επιδημιολογικές μελέτες για να αποδειχθεί τί προκαλεί ή πόσο ασφαλές είναι. 

Προς το παρόν άλλωστε σε πολλές χώρες, (και στη χώρα μας) ισχύουν οι ίδιοι νόμοι απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. 


Ο μόνος επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος απεξάρτησης από το κάπνισμα είναι η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και εξειδικευμένη καθοδήγηση, με ή χωρίς φαρμακευτική θεραπεία, στα πλαίσια οργανωμένων ιατρείων διακοπής καπνίσματος από πνευμονολόγους.

Όλα όσα γνωρίζουμε είναι λάθος δηλαδή;

Η εξάρτηση από την νικοτίνη είναι βαρύτερη σε ορισμένους ανθρώπους από ότι σε άλλους. Πολλοί έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές αλλα δεν καταφέρνουν να το διακόψουν οριστικά. Εάν δεν μπορεί κάποιος να διακόψει το κάπνισμα πρέπει να απευθυνθεί στον πνευμονολόγο του. 

Ο πνευμονολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που μπορεί να διατηρεί ιατρείο διακοπής καπνίσματος και να συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας, για να προσφέρει ολοκληρωτικές θεραπείες διακοπής καπνίσματος με φάρμακα, προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης και συνεδρίες.