Αλλεργίες και Άσθμα

Αλλεργία οπως φανερώνει και η ετυμολογία της λέξης, σημαίνει η ασυνήθιστη, υπερβολική και μη-αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού έναντι μιας ξένης προς τον οργανισμό,  ουσίας,  που λέγεται αλλεργιογόνο και η οποία συνήθως είναι αβλαβής όπως π.χ. οι γύρεις.

Στους περισσότερους ανθρώπους η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι ασυμπτωματική. Μπορεί δηλαδή κάποιος να φάει οτιδήποτε, να πάρει κάποιο φάρμακο, να κάνει βόλτα στην εξοχή, χωρίς να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα. Ένα άτομο όμως που είναι ευαισθητοποιημένο έναντι του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου, όταν έρθει σε επαφή με αυτό είτε μέσω αναπνοής, είτε μέσω τροφής είτε ως φάρμακο θα εκδηλώσει μια σειρά συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ποικίλλουν.

Συμπτώματα

Μπορεί να εκδηλωθούν ως ρινίτιδα με καταρροή, επιπεφυκίτιδα με καταρροή και κόκκινα μάτια, με βήχα και δύσπνοια ως άσθμα. Σήμερα είναι γνωστό ότι η οικογενειακή (γενετική) προδιάθεση σε συνδυασμό με το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση των αλλεργικών παθήσεων. 

Προηγείται πάντα μια περίοδος ευαισθητοποίησης του ασθενούς, η οποία μπορεί να είναι από ένα έως αρκετά χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, ο ασθενής έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, τρίχωμα σκύλου ή γάτας κ.λ.π. χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα και το ποτέ θα εμφανίσει συμπτώματα είναι άγνωστο.

5 βασικά σημεία για φυσιολογική ζωή με άσθμα

  • Δημιουργήστε μια καλή σχέση συνεργασίας με το γιατρό σας.
  • Αναγνωρίστε και προσπαθήστε να αποφεύγετε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον.
  • Λαμβάνετε σωστά και τακτικά τα φάρμακά σας.
  • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα ώστε να καταλάβετε νωρίς την επιδείνωση.
  • Αντιμετωπίστε σωστά τις κρίσεις.