Άσθμα και Εγκυμοσύνη

Πώς επηρεάζει το άσθμα την εγκυμοσύνη;

Αν έχετε άσθμα, ο κίνδυνος επιπλοκών, σε σας και στο βρέφος κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ μικρός εφόσον το άσθμα ελέγχεται καλά. 

Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε τα φάρμακά σας όταν μείνετε έγκυος, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσετε να τα παίρνετε για να ελέγχετε το άσθμα. 

Για να συνεχίσουν να λειτουργούν καλά οι πνεύμονές σας, θα πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας κανονικά, αποτρέποντας έτσι κρίσεις ή επιδείνωση του άσθματος που θα μπορούσε να δυσχεράνει την παροχή οξυγόνου στο μωρό σας.

Αναλυτικότερα…

Καθώς ο οργανισμός σας παράγει περισσότερες ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη, θα διαπιστώσετε πολλές αλλαγές στο σώμα σας. Σε αυτές συγκαταλέγονται και αλλαγές στο αναπνευστικό σύστημα. 

Είναι φυσιολογικό για όλες τις γυναίκες να παρατηρούν αύξηση της δύσπνοιας ή να έχουν βουλωμένη μύτη, ιδιαίτερα τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις γυναίκες με άσθμα, με διαφορετικούς τρόπους. 

Σύμφωνα με τρέχοντα στοιχεία, στο ένα τρίτο των ασθματικών, τα συμπτώματα του άσθματος βελτιώνονται κατά την εγκυμοσύνη, στο ένα τρίτο δεν παρουσιάζουν αλλαγές και στο ένα τρίτο επιδεινώνονται. Αν έχετε βαρύ άσθμα, τα συμπτώματά σας μάλλον θα επιδεινωθούν, ενώ τα άτομα με ήπιο άσθμα συνήθως παρουσιάζουν βελτίωση!

Μπορεί να νιώθετε περισσότερη πίεση ή άγχος κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό μερικές φορές επηρεάζει τα συμπτώματα του άσθματος. Προέχει να προσπαθήσετε να χαλαρώνετε κατά την εγκυμοσύνη και να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν χρειαστείτε περαιτέρω οδηγίες.

Αγωγή

Τα φάρμακά σας για το άσθμα βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και κατ’ επέκταση στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί πως έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες κι έτσι δεν χρειάζεται να σταματήσετε αυτά τα φάρμακα, αν τα έχετε ήδη ξεκινήσει και βοηθούν στον έλεγχο του άσθματός σας. 

Αν παίρνετε τα φάρμακά σας τακτικά, οι περισσότερες οξείες κρίσεις μπορούν να αποτραπούν και βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και κατ’ επέκταση στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών για σας και το μωρό σας. Τα οφέλη από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο του άσθματος υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο από την τακτική χρήση φαρμάκων.

Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνετε μόνο τα φάρμακα που θα σας γράψει ο γιατρός σας για την αντιμετώπιση του άσθματός σας.