Άσθμα και Ταξίδια – Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και η ποιότητα της καθημερινότητάς τους επηρεάζονται άμεσα από το εξωτερικό περιβάλλον. 

Οι καιρικές συνθήκες, η γυρεοφορία, το υψόμετρο, οι φυσικές δραστηριότητες, η μετακίνηση με αεροπλάνο και ο χώρος διαμονής μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις διακοπές του ασθματικού ανθρώπου, καθώς μετακινείται από έναν προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χώρο, σε έναν καινούριο. 

Βέβαια το ταξίδι στην θάλασσα μπορεί να δράσει ευεργετικά σε έναν άνθρωπο με Άσθμα. Γενικά το άσθμα δεν πρέπει να σε περιορίζει στις διακοπές και στα ταξίδια. Εάν λάβουμε τα μέτρα μας και προετοιμαστούμε κατάλληλα με την βοήθεια του πνευμονολόγου, που είναι ο ειδικός γιατρός που παρακολουθεί το Άσθμα, μπορούμε  να κάνουμε ό.τι κάνει κι ένας άνθρωπος χωρίς άσθμα.

Σε αεροπορικά ταξίδια είναι χρήσιμο να έχουμε τα φάρμακά  στην αποσκευή που θα πάρουμε μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους και μας έχει συμβουλέψει ο πνευμονολόγος που μας παρακολουθεί, ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά την πτήση. 

Κατά κανόνα οι ποσότητες υγρού που περιέχουν τα εισπνεόμενα φάρμακα είναι πολύ μικρές και μέσα στα επιτρεπόμενα όρια από τους κανονισμούς ασφαλείας. Γενικά τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι ασφαλή για τους ασθενείς με άσθμα. Αν πάσχουμε, ωστόσο, από πολύ σοβαρό άσθμα, πρέπει υποχρεωτικά να συμβουλευτούμε το πνευμονολόγο πριν το ταξίδι.

Όπως αναφέρεται σωστά από την πνευμονολογική εταιρεία πρέπει να κάνουμε μια λίστα πραγμάτων που πρέπει να τσεκάρουμε φεύγοντας για διακοπές, δηλαδή να επικοινωνήσουμε με τον πνευμονολόγο προτού ξεκινήσουμε, για να αποφασίσουμε μαζί, τις ανάγκες σε θεραπεία, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τον προορισμό. 

Μια γνωμάτευση με τα φάρμακα που χρειάζεσαι, ιδιαίτερα σε μακρινά ταξίδια στο εξωτερικό ή σε αεροπορικό ταξίδι, είναι άκρως απαραίτητη. Θα σε βοηθήσει να συνταγογραφήσεις φάρμακα στον τόπο προορισμού. Αν πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, διασφάλισε ότι η ασφάλειά σου σε καλύπτει στον τόπο προορισμού σου και κάνε τα αντίστοιχα έγγραφα αν είναι απαραίτητο. 

Εάν υπάρχει κάποια σοβαρή αλλεργία (π.χ. σε τροφή), είναι χρήσιμο να έχεις ένα σημείωμα στη γλώσσα του τόπου προορισμού σου, ώστε να αποφύγεις να έρθεις σε επαφή κατά λάθος με την επικίνδυνη ουσία.