Διάγνωση και σταδιοποίηση καρκίνου πνεύμονα σε μία εξέταση με τον ενδοβρογχικό υπέρηχο

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πιο συχνές κακοήθειες και συγχρόνως δύσκολα αντιμετωπίσιμη με περίπλοκες μεθόδους διερεύνησης. Είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στους άντρες και στις γυναίκες έχει τη μεγαλύτερη θνητότητα.

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα τίθεται με την υψηλή υποψία του γιατρού εφόσον ο ασθενής καπνίζει πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα για τουλάχιστον 30 χρόνια και έχει συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, φλέμμα, αιμόπτυση και άλλα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ορισμένους τύπους όπως ο μη μικροκυτταρικός και ο μικροκυτταρικός που παίρνουν διαφορετικές θεραπείες. Η διαφορετική προσέγγιση αποδίδεται στον διαφορετικό τύπο της κακοήθειας και στο στάδιο αυτής. Το στάδιο εξαρτάται από τις διαστάσεις της βλάβης και τη διασπορά αυτής τοπικά στους λεμφαδένες και απομακρυσμένα σε άλλα όργανα (οστά, ήπαρ κτλ). Ανάλογα με τα παραπάνω, διαλέγουμε την ιδανική αντιμετώπιση δηλαδή χειρουργείο, χημειοθεραπεία ή/ και ανοσοθεραπεία (καινούριες θεραπείες), ακτινοβολία.

Συνήθως η πρώτη εξέταση που θεμελιώνει τη διάγνωση είναι η βρογχοσκόπηση. Το βρογχοσκόπιο είναι ένα όργανο που μας βοηθά να δούμε απευθείας μέσα στον πνεύμονα (αεραγωγούς) με μία κάμερα και εάν βρούμε κάποια βλάβη να πάρουμε απευθείας βιοψία. Η υπερηχοβρογχοσκόπηση (EBUS) κάνει ότι και το απλό βρογχοσκόπιο και επιπλέον με τη βοήθεια ενσωματωμένου υπέρηχου αναδεικνύει τις πιθανές μεταστάσεις στους λεμφαδένες.

Επιπλέον με μία βελόνα εντελώς στοχευμένα και χωρίς κίνδυνο επιπλοκών λαμβάνουμε βιοψία από τις πιθανές μεταστάσεις στους λεμφαδένες που επιβεβαιώνουν ή όχι τη διάγνωση. Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνουμε κατάλληλο υλικό ώστε να αποδείξουμε:

Α) το τύπο της κακοήθειας

Β) να στείλουμε το υλικό για μοριακό έλεγχο για καινούριες θεραπείες

Γ) να σταδιοποιήσουμε τοπικά τη νόσο.

Η εξέταση είναι σχετικά γρήγορη καθώς διαρκεί 40 λεπτά, γίνεται με μέθη και ο ασθενή σε 3 ώρες βρίσκεται σπίτι του. Μετά από αυτή την εξέταση, θεωρούμε ότι η πλήρη διάγνωση – σταδιοποίηση συμπληρώνεται από μόνο μία επιπλέον ακτινολογική εξέταση (PET).

Σε περίπτωση που έχετε υποψία ή ακτινολογική διάγνωση με πιθανή κακοήθεια πνεύμονα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.