Διακοπή Καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία που σχετίζεται με προβλήματα καρδιάς αγγείων και πνεύμονα. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τις ασθένειες συσχετιζόμενες με το κάπνισμα όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Καρκίνο Πνεύμονα και Στεφανιαία Νόσο. Λόγω της σύνδεσης του καπνίσματος με τόσες χρόνιες ασθένειες έχει απαγορευτεί σε πολλούς δημόσιους χώρους.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι μία ουσία εξαρτησιογόνα. Η έλλειψη νικοτίνης είναι ένας παράγοντας που κάνει τη διαδικασία διακοπής καπνίσματος δυσκολότερη. Σε άτομα με εξάρτηση στη νικοτίνη, η διακοπή καπνίσματος μπορεί να κάνει συμπτώματα στέρησης όπως αδημονία για κάπνισμα, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αύξηση σωματικού βάρους κ.α.

Στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες μέθοδοι με σκοπό την αποφυγή των συμπτωμάτων στέρησης νικοτίνης. Η προσέγγιση γίνεται εξατομικευμένα με λήψη ιατρικού ιστορικού, πνευμονολογική εκτίμηση, σπιρομέτρηση, εκτίμηση του βαθμού εξάρτησης από τη νικοτίνη και του βαθμού ετοιμότητας για τη διακοπή. Η συμβουλευτική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία για την τροποποίηση της συμπεριφοράς και εφόσον κριθεί ωφέλιμο, συνιστώνται προϊόντα νικοτίνης ή η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος που λειτουργεί στο χώρο μας, πραγματοποιούνται όλα τα παραπάνω και σε κάθε επίσκεψη μετράται το μονοξείδιο του άνθρακα στον εκπνεόμενο αέρα που σχετίζεται με την εισπνοή ουσιών καύσης ενώ αξιολογεί την πορεία του καπνιστή.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη διακοπή καπνίσματος είναι πολλά, όπως βελτιωμένη γονιμότητα, πιο υγιές δέρμα, λευκότερα δόντια και πιο δροσερή αναπνοή, τα ρούχα σας θα μυρίζουν πιο όμορφα, θα έχετε απαλότερα και πιο λαμπερά μαλλιά, λιγότερο άγχος, περισσότερα χρήματα. Μερικά άλλα έχουν προαναφερθεί. Από τη στιγμή που διακόπτεται το κάπνισμα:

 

Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί σας επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα και τα επίπεδα της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται πάνω από το μισό. Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί πλήρως από το σώμα σας. Οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τα κατάλοιπα του τσιγάρου μέσω της βλέννης. Η νικοτίνη έχει αποβληθεί πλήρως από το σώμα σας. Η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται σημαντικά. Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Οι βρόγχοι αρχίζουν να χαλαρώνουν και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται. Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα διευκολύνοντας σημαντικά το βάδισμα και το τρέξιμο. Ο βήχας, η δύσπνοια και τα αναπνευστικά προβλήματα υποχωρούν αισθητά, καθώς η λειτουργία των πνευμόνων σας έχει αυξηθεί μέχρι και 10%. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά το ήμισυ. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής. Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής είναι ίδιες με αυτές ενός ανθρώπου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.