Δύσπνοια

Η δύσπνοια ή αλλιώς η δυσκολία στην αναπνοή αναφέρεται ως το αίσθημα αδυναμίας πλήρωσης της ανάσας («δεν μπορώ να πάρω μια ολοκληρωμένη αναπνοή»).

Η δύσπνοια διαφέρει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αλλά και στην βαρύτητα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προσεγγίζεται ανάλογα με το πρόβλημα που δημιουργεί στις καθημερινές λειτουργίες (μετακίνηση, δουλειές στο σπίτι, ψυχαγωγία, άσκηση κλπ). Διαφορετικά λοιπόν θα πρέπει να σταθμίσουμε τη δυσκολία στην αναπνοή στην κόπωση, και αλλιώς στην ηρεμία.

Η δύσπνοια είναι χρόνια ή παρουσιάζεται οξέως. Είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο για βοήθεια ή καλούν ασθενοφόρο.

Η δύσπνοια μπορεί να σημαίνει είτε αναπνευστικό πρόβλημα είτε καρδιολογικό πρόβλημα ή να οφείλεται σε άγχος ή κρίση πανικού. Όταν η δύσπνοια συνοδεύεται από σύμπτωμα (βήχας, φλέγμα, πυρετός, αιμόπτυση, πρησμένοι αστράγαλοι, βάρος στο στήθος), ή διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα, ή χειροτερεύει κατά τη πάροδο του χρόνου, ή γίνεται χειρότερο όταν ο ασθενής ξαπλώνει, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του καθότι πιθανώς να υπάρχει κάποιο θέμα καρδιολογικό, αναπνευστικό ή μικτό φαινόμενο.

Εάν κάποιος έχει ξαφνικά δυσκολία στην ανάσα, γρήγορη αναπνοή, πόνο και βάρος στο στήθος, μούδιασμα στο χέρι και στο λαιμό τότε θα πρέπει να τηλεφωνήσουμε ασθενοφόρο καθώς το πρόβλημα είναι οξύ.

Οι πιο συχνές αιτίες δύσπνοιας είναι οι πνευμονολογικές παθήσεις όπως το άσθμα, η ΧΑΠ, η πνευμονία, ο καρκίνος και η πνευμονική εμβολή. Καρδιολογικές παθήσεις που δημιουργούν επίσης δύσπνοια είναι η στεφανιαία νόσος, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η πνευμονική υπέρταση, η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια. Τέλος ψυχιατρικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης συνδρομή και οι διαταραχές πανικού δημιουργούν αίσθημα δύσπνοιας και όχι δύσπνοια η οποία μπορεί να αποδοθεί σε οργανικό αίτιο μετρούμενη με κλίμακα.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι σε νεαρότερες ηλικίες, χωρίς να είναι απόλυτο, οι κυριότερες αιτίες δύσπνοιας είναι : το άσθμα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονία), ενώ σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζονται οι ψυχικές διαταραχές ως αιτίες δύσπνοιας. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, οι συχνότερες αιτίες δύσπνοιας είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονία, το έμφραγμα, η πνευμονική εμβολή. Σε ηλικίες άνω των 60 ετών, μεγάλη σημασία στη διαφοροδιάγνωση της δύσπνοιας διαδραματίζουν ο καρκίνος του πνεύμονα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κυρίως καρδιολογικές παθήσεις όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα, οι βαλβιδοπάθειες.

Μην προσπαθείτε να κάνεται αυτοδιάγνωση στο σύμπτωμά σας, εμπιστευτείτε τους γιατρούς της Pneumocen να διερευνήσουν τη δύσπνοιάς σας.