Ενδοβρογχική απομείωση όγκου με βαλβίδες

Το εμφύσημα είναι μια σοβαρή εξέλιξη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.  Δυστυχώς στην χώρα μας περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ΧΑΠ χωρίς να το ξέρουν, άλλης διαφορετικής βαρύτητας. Το εμφύσημα προκαλείται συνήθως από το κάπνισμα του τσιγάρου αλλά και σπανιότερα συμβαίνει μετά από μακροχρόνια έκθεση σε καπνούς (ψήστες). 

 Στο εμφύσημα οι χώροι στον πνεύμονα που μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα, οι κυψελίδες, σπάνε και συνενώνονται σε μεγαλύτερες κοιλότητες που είναι γεμάτες αέρα χωρίς όμως να μπορούν να μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα γιατί έχουν καταστραφεί. Αυτοί οι μεγάλοι αεροχώροι δεν μπορούν να βγάλουν τον εγκλωβισμένο αέρα αλλά και ούτε να τον χρησιμοποιήσουν. Έτσι ο πνεύμονας παίρνει την όψη του παραφουσκωμένου μπαλονιού. 

 Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει σε ορισμένους χώρους του πνεύμονα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δουλεύει ο πνεύμονας ανομοιογενώς. Αυτό επιφέρει διαταραχή στην οξυγόνωση του ασθενή και δύσπνοια.

 Στις σοβαρότερες περιπτώσεις αυτοί οι γεμάτοι αέρα κατεστραμμένοι χώροι δεν αφήνουν και τις υπόλοιπες περιοχές του πνεύμονα, που διατηρούν κάποια λειτουργικότητα, να επιτελέσουν την λειτουργία τους και τότε ο ασθενής καταλήγει με μόνιμη παροχή οξυγόνου εγκλωβισμένος και ουσιαστικά μη λειτουργικός.

 Σε ασθενείς με τέτοια προβλήματα πλέον εκτός από την αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα και φυσικοθεραπεία που πρέπει να λαμβάνουν, προσφέρεται και το ενδεχόμενο των βαλβίδων. 

 Αυτές είναι μεταλλικές βαλβίδες μιας κατεύθυνσης που μπαίνουν με Βρογχοσκόπηση. Οι βαλβιδες αφήνουν τον αέρα να βγει απο τις κατεστραμμένες περιοχές και έτσι οι άλλες περιοχές του πνεύμονα που παραμένουν λειτουργικές δεν παρεμποδίζονται και δουλεύουν πολύ καλύτερα από πριν. Η θεραπεία επιφέρει μεγάλη βελτίωση στην δύσπνοια αλλά και στην λειτουργία του πνεύμονα. 

 Ο ασθενής παρακολουθείται στο νοσοκομείο για 48 ώρες και εξέρχεται. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να προσφερθεί σε ασθενής με εμφύσημα σε ορισμένες περιοχές του πνεύμονα, ενώ για το που θα τοποθετηθούν οι βαλβίδες ακολουθείται μια ειδική μέθοδος που η  αξονική θώρακος του ασθενή διαβάζεται από ειδικό λογισμικό και αποφασίζεται απο τον ιατρό σύμφωνα με το δεδομένα που το προγραμμα παραθέτει. Η μέθοδος είναι πρωτοποριακή και γίνεται από την εταιρεία μας (2 περιστατικά στην Ελλάδα). Ο περιορισμός είναι η αυστηρή διαλογή των ασθενών για να διασφαλιστεί η καλύτερη απόδοση των αποτελεσμάτων, άρα εκ των πραγμάτων η θεραπεία δεν είναι για όλους καθώς είναι εντελώς εξατομικευμένη.

 Μάθετε για τις Ενδοβρογχικές βαλβίδες, επικοινωνήστε με την Pneumocen μιλήστε με τους γιατρούς μας και κλείστε ραντεβού για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σας έγκαιρα και έγκυρα.