Γιατί εμφανίζονται αλλεργίες στην ενήλικη ζωή;

Η εμφάνιση αλλεργιών είναι για τους περισσότερους ανθρώπους συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία. Στο διάστημα που η συνολική ανάπτυξη του οργανισμού είναι περισσότερο «πυκνή» και ραγδαία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά άμεσα στους ερεθιστικούς παράγοντες. Ωστόσο, αλλεργίες είναι πιθανό να πρωτοεμφανιστούν και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Οι ενήλικες γίνονται ξαφνικά αλλεργικοί στη γύρη, στα τρόφιμα ή στα ακάρεα πολύ καιρό αφότου οι περισσότεροι άνθρωποι γίνουν αλλεργικοί ως παιδιά και ο κίνδυνος αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άσθμα, έκζεμα ή τροφικές αλλεργίες.

Όταν είμαστε παιδιά και μεγαλώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύσσεται γρήγορα και αντιδρά στο περιβάλλον μας. Επομένως, δεν είναι περίεργο όταν σε αυτή την περίοδο της ζωής μας, οι περισσότεροι από εμάς αποκτούν αλλεργίες και άσθμα, συχνά μετά από παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη έκθεση σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Μόλις ωριμάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυτό είναι σαφώς ένα πολύ λιγότερο κοινό φαινόμενο που επηρεάζει μικρό ποσοστό ανθρώπων. Έχει παρατηρηθεί ότι περίπου 4 στους 1000 ενήλικες παθαίνουν άσθμα ως ενήλικες.

Εξακολουθούμε να μην έχουμε ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό, αν και η ιογενής μόλυνση, η κατάθλιψη και η έκθεση σε χημικές ουσίες στον αέρα ή αλλού στο περιβάλλον (π.χ. στον χώρο εργασίας) παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση της διαδικασίας. Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων που υποδηλώνουν έντονα ότι τα σπίτια με υγρασία και μούχλα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη αναπνευστικών ασθενειών όπως το άσθμα σε ενήλικες.

Ορισμένα φάρμακα πιστεύεται επίσης ότι δρουν σε έναυσμα. Η παρακεταμόλη και τα αντιόξινα που συνταγογραφούνται για την υπερβολική οξύτητα του στομάχου είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχει επίσης ο κίνδυνος όταν οι ίδιες ορμόνες που εμπλέκονται σε εμάς όταν μεγαλώνουμε αρχίσουν να αλλάζουν κατά την ενηλικίωση – έτσι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξουμε άσθμα ή να αναπτύξουμε ευαισθησία στα αλλεργιογόνα.