Γρίπη και κορωνοϊός

Στην περίοδο της πανδημίας του SARS-CoV-2, η επερχόμενη περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης είναι άγνωστο τι θα επιφέρει. Η συμπτωματολογία έχει αρκετά κοινά, η αντιμετώπιση διαφέρει, η συνύπαρξη των δύο είναι πιθανή και οι ομάδες υψηλού κινδύνου συμπίπτουν. Επομένως είναι σημαντικό να υπάρξει διαχωρισμός κατά τη διάγνωση. 

Ξεκινώντας από τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης που κάθε χρόνο μολύνει χιλιάδες ανθρώπους, αξίζει να αναφερθεί η αιφνίδια έναρξη αυτών. Υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, ρίγη, μυαλγίες και αδιαθεσία, κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση και ενδεχομένως ναυτία, ξηρός βήχας και πονόλαιμος είναι τα σημαντικότερα. Ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να βιώσουν και σύγχυση, ατονία χωρίς την παρουσία πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων εκ του αναπνευστικού. 

Στη συμπτωματολογία λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 περιλαμβάνονται πυρετός, κόπωση, ξηρός βήχας και ίσως μυαλγίες, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης, φαρυγγαλγία, διάρροιες, επιπεφυκίτιδα, δερματικό εξάνθημα ή/και  αποχρωματισμός στα δάχτυλα που όμως έχουν σταδιακή εμφάνιση. Στην κατηγορία των σοβαρότερων συμπτωμάτων ανήκουν η δύσπνοια, το θωρακικό άλγος και η απώλεια ομιλίας ή κίνησης.

Οι ομοιότητες στη συμπτωματολογία κάνουν δυσκολότερη τη διάγνωση, η οποία όμως είναι κρίσιμη αφού η θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει. Την φαρμακευτική αγωγή θα ορίσει ο θεράπων ιατρός όπου αυτή χρειάζεται και εφόσον λάβει υπόψη παράγοντες κινδύνου, τα αποτελέσματα των τεστ γρίπης και τεστ κορωνοϊού και την ενδεχόμενη συνύπαρξη των δύο. Στο Πνευμονολογικό Κέντρο PNEUMOCEN πραγματοποιούνται τεστ με άμεσα αποτελέσματα και για τις δύο περιπτώσεις με στόχο την ταχύτερη διάγνωση και την καλύτερη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς. 

Σε επίπεδο πρόληψης, τα μέτρα που προτείνονται για την μείωση εξάπλωσης του SARS-CoV-2 σαφώς ελαττώνουν τη διασπορά και της γρίπης. Οι κοινωνικές αποστάσεις, η χρήση μάσκας αλλά και η σημαντικότατη τήρηση της υγιεινής των χεριών (που προτεινόταν πάντα) βοηθούν στην προστασία όλων.

Αναγκαίο είναι να προσέξουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και τα άτομα του περίγυρού μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα μεταβολικά νοσήματα, χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω των 40kg/m2, παιδιά υπό μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη, έγκυες, λεχωϊδες και θηλάζουσες, άτομα που φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας κ.α. είναι αυτοί που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με εντονότερη συμπτωματολογία, να παρουσιάσουν επιπλοκές, να χρειαστουν νοσηλεία κ.ο.κ. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης από τις παραπάνω ομάδες.