Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας επαγρύπνησης για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Για το λόγο αυτό το Πνευμονολογικό Κέντρο PNEUMOCEN θα προσπαθήσει μέσα από μια σειρά ενημερωτικών άρθρων, αποσπασμάτων και βίντεο να πληροφορήσει το κοινό για τη σπάνια αυτή νόσο που όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται σε συχνότητα λόγω των ευαίσθητων διαγνωστικών μεθόδων που πλέον διαθέτουμε.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μία ανίατη πάθηση η οποία δημιουργεί ουλώδεις βλάβες στους πνεύμονες και προκαλεί χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο ασθενής μετά από μικρό χρονικό διάστημα εξαρτάται πλήρως από το οξυγόνο.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με απεικονιστικές μεθόδους (αξονική τομογραφία θώρακος) που αναδεικνύει τυπικά ευρήματα ίνωσης (μελλικηρύθρα, βρογχεκτασίες εξ έλξεως, οζίδια, παχύνσεις διάμεσου ιστού κα), λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής (σπιρομέτρηση, διαχυτική ικανότητα) και σε περιπτώσεις αμφιβολιών η διαβρογχική βιοψία ή ακόμα και η κρυοβιοψία δίνουν απαντήσεις μέσω της βρογχοσκοπήσεως.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη πάθηση, αφού η καταστροφή των ιστών δεν μπορεί να διορθωθεί από κάποια φαρμακευτική αγωγή. Από το 2014 και μετά εισήλθαν στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης δύο νέα φάρμακα με μεγάλες δυνατότητες παύσης της δραστηριότητας της νόσου, χάρη στην διαρκή έρευνα. Τα φάρμακα αυτά είναι η πιρφενιδόνη και η νιντεναμίμπη που διαθέτουν αντιινωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να σταματούν ή να καθυστερούν την εξέλιξη της πάθησης.

Η πνευμονική ίνωση είναι μία ασθένεια καθηλωτική με πολύ φτωχή πρόγνωση για τους ασθενείς. Οι πνευμονολόγοι είναι οι ειδικοί γιατροί που αντιμετωπίζουν αυτή τη κατάσταση και βοηθούν τους ασθενείς να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτής της νόσου. Για έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση, μην αγνοείται τα συμπτώματά σας και απευθυνθείτε στους γιατρούς μας.