Λοιμώξεις Αναπνευστικού και Εμβόλια

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν την πρώτη και κυριότερη αιτία ασθένειας στον κόσμο. 

Διαχωρίζονται στις λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Μερικές από τις κυριότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η ιγμορίτιδα, ενώ αυτές του κατώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνουν την πνευμονία, τη βρογχίτιδα και πολλές άλλες. Η πανδημία του SARS COV 2, δηλαδή του καινούριου κορονοϊού, επιβεβαιώνει ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα κυριαρχήσουν στη σύγχρονη εποχή, για λόγους κλιματικούς, υπερπληθυσμού, κουλτούρας και εκμηδενισμού των αποστάσεων.

Παρά τις προόδους, στην παραγωγή νέων, ευρέος φάσματος αντιβιοτικών, αντι-ιικών φαρμάκων, αλλά και στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, η πνευμονία αποτελεί μία εκ των κυριότερων αιτιών θανάτου με θνητότητα που κυμαίνεται από 10% έως 40% σε ασθενείς υψηλού κινδύνου στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ αποτελεί την 8η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα κυριότερα αίτια πνευμονίας στην κοινότητα είναι οι ιοί (ιοί της γρίπης Α και Β, αδενοϊός, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, της παραϊνφλουέντζα) αλλά και τα βακτήρια, εκ των οποίων το πιο συχνό είναι ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας ή αλλιώς πνευμονιόκοκκος, αλλά πλέον και ο καινούριος κορόνα-ιός που προκαλεί ποικίλα συμπτώματα διαφορετικής βαρύτητας, μέχρι και νοσηλεία στην ΜΕΘ με κίνδυνο της ζωής του.   

Η μετάδοση γίνεται από άτομα που είναι φορείς ιών ή πνευμονιόκοκκου στη ρινική κοιλότητα και στον φάρυγγα (ρινοφάρυγγα), και μπορεί να μολύνουν άλλους μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων με το φτέρνισμα ή τον βήχα. Οι πληθυσμοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών. Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το κάπνισμα, οι καρδιοπάθειες, το αλκοόλ και το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (καρκίνος, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).

Η πρόληψη είναι η πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της πνευμονίας από ιούς και πνευμονιόκοκκο, γιατί περιορίζει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τις θανατηφόρες επιπλοκές της. Άρα καθίσταται σημαντικό οι ενήλικες να εμβολιάζονται τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται σε όλους τους ανθρώπους μία φορά τον χρόνο άνω των 60 ετών, αλλά και σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών που είναι νεότεροι (18-59 χρονών). Για τον πνευμονιόκοκκο, κυκλοφορούν δύο εμβόλια το 13-δύναμο (PCV13) και το 23-δύναμο (PPSV23). Το Ελληνικό Εθνικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων προτείνει να εμβολιάζεται όλος ο πληθυσμός άνω των 65 και με τα δύο εμβόλια, δηλαδή πρώτα με το PPSV23 και μέσα σε ένα χρόνο με το PCV13. Επίσης, όλοι οι ασθενείς άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιάζονται με μία δόση του PCV13.  Ενώ οι ασθενείς με ηλικία 19-50 χρόνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιάζονται με 1 ή 2 δόσεις από το PPSV23. Το καινούριο εμβόλιο έχει ένδειξη για ανθρώπους άνω των 16 ετών στην ευρωπαϊκή ένωση, αλλά σύντομα θα λάβει άδεια και για νεότερες ηλικίες. Ο καθολικός εμβολιασμός σε όλο τον πλανήτη και τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κτλ) είναι το μοναδικό όπλο για να περιοριστεί η πανδημία, καθώς δεν υπάρχει ειδικό αντιικό φάρμακο. 

Επικοινωνήστε με τους γιατρούς της Pneumocen για να πληροφορηθείτε περισσότερο.