Μελέτη Ύπνου

Η άπνοια στον ύπνο είναι ένα σύνδρομο, που αφορά τον γενικό πληθυσμό σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δηλαδή περίπου το 10% των γυναικών και έως το 25% των ανδρών. Αυτό το ποσοστό των ασθενών αναφέρει συμπτώματα όπως ροχαλητό, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, νυχτερινές αφυπνίσεις. 

Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται  για ένα πολύ συχνό εύρημα αν αναλογιστούμε ότι ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους το έχει με έκδηλα συμπτώματα. Η άπνοια στον ύπνο εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης, καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Αυτό αφορά συνήθως το κλείσιμο των ανώτερων αεραγωγών, όπως ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, που κλείνουν επειδή οι μύες κυρίως του λαιμού αδυνατούν να τους κρατήσουν ανοικτούς. Έτσι, όλες οι χειρουργικές θεραπείες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα, ενώ η θεραπεία εκλογής είναι η χρήση του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού δηλαδή η χρήση μάσκας (CPAP/BIPAP). 

Το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο είναι μια πάθηση που μελετάται συχνά λόγω του ποσοστού του προβλήματος στον γενικό πληθυσμό και έχει διαβαθμίσεις: το ήπιο, το μέτριο ή το βαρύ σύνδρομο. Τα αίτια του διαφέρουν επίσης, καθώς είναι περιφερικής, κεντρικής ή και μικτής αιτιολογίας. Ανάλογα με το στάδιο και το αίτιο ο ασθενής λαμβάνει και τον κατάλληλο τύπο μηχανήματος. Το σύνδρομο είναι ένας πολύ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για να αναπτύξει και να μην μπορεί ο ασθενής να ρυθμίσει την πίεσή του, το σάκχαρό του, τον καρδιακό του ρυθμό, ενώ ευθύνεται για οξεία στεφανιαία επεισόδια (έμφραγμα) και εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια. Άρα, αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα και την ευαισθησία στο να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε το σύνδρομο έγκυρα και έγκαιρα.

Η κατεξοχήν διαγνωστική μέθοδος είναι η μελέτη ύπνου, που εκτός από το νοσοκομείο μπορεί πλέον να γίνει με ασφάλεια και χωρίς το ενδεχόμενο λοιμώξεων στο σπίτι του ασθενή και στο περιβάλλον του, ώστε να κοιμηθεί καλύτερα. Η συσκευή καταγράφει τις άπνοιες, τον κορεσμό του ασθενή, τις σφίξεις, το καρδιογράφημα και το εγκεφαλογράφημά του, ώστε να τεθεί η διάγνωση. Ο τεχνικός συνδέει τα καλώδια στον ασθενή που κοιμάται στο κρεβάτι του και την επόμενη ημέρα γίνεται η ανάγνωση των αποτελεσμάτων και η διάγνωση του προβλήματος.

 Επικοινωνήστε με την Pneumocen και ενημερωθείτε για τη μελέτη ύπνου και τη θεραπεία του συνδρόμου απνοιών στον ύπνο από τους πνευμονολόγους του ιατρείου μας.