Μεταλλάξεις COVID-19

Τον Δεκέμβριο του 2019 τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ένα καινούριο μέλος της οικογένειας των κορονοϊών που προκαλεί την πάθηση COVID-19. Από τότε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η πανδιμική αυτή νόσος με καραντίνα, χρήση μασκών, κοινωνική αποστασιοποίηση, τηλεργασία, συνθήκες που έχουν αλλάξει τη ζωή μας στο μέγιστο βαθμό. 

Η ελπίδα όμως υπάρχει και ονομάζεται εμβόλιο. Δημιουργήθηκαν εμβόλια από πολλές εταιρείες με χρήση καινούριων τεχνολογιών mRNA αλλά και με χρησιμοποίηση παλαιότερων τεχνολογιών (viral vectors). Όλα τα εμβόλια σε άλλο βαθμό είναι λειτουργικά και μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση επιτυχώς. Μόνο εάν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την παλιά μας ρουτίνα. 

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που μας πέρασε, ο ιός έχει μεταλλαχθεί πολλές φορές και οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι χωρίς κλινική σημασία. Γενικά όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με τον καιρό και ο ιός SARS-COV-2 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μέσα από αυτές τις μεταλλάξεις ο ιός στέκεται τυχερός καθώς μία ή δύο από αυτές τον βοηθούν να επιβιώνει και να αναπαράγεται περισσότερο. Οι ιοί που φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις αυξάνονται σε συχνότητα λόγω φυσικής επιλογής. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας που είναι γνωστή ως 202012/01, όπως επίσης και με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής (501.V2). 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι δύο μεταλλάξεις προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα αλλά υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτικές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πιο πολύ οι μεγαλύτεροι άνθρωποι με συννοσηρότητες. Παρότι οι μεταλλάξεις έχουν διαφορετική τοποθεσία έναρξης (Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν μία κοινή μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ευθύνεται για το σχήμα της πρωτεΐνης ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στα ανθρώπινα κύτταρα. 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να μεταδίδεται μέσα από μάσκες ή σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Επίσης οι περισσότεροι από τους ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν στη Βρετανική μετάλλαξη όπως επίσης και στη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής καθώς δεν έχει αλλαχθεί το σχήμα των υποδοχέων που χρησιμοποιούν τα αντισώματα των εμβολίων. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα παραμείνουν αποτελεσματικά για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, ενώ αργότερα θα προστεθούν καινούρια στελέχη. 

Το πρόβλημα είναι ότι όσο πιο πολλά μεταλλαγμένα στελέχη υπάρχουν, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα να μην είναι λειτουργικά ορισμένα εμβόλια. Για το λόγο αυτό, πάντα θα πρέπει να προστατευόμαστε. Ο ιός αυτός έχει βρεθεί ότι δημιουργεί συμπτώματα σε ορισμένους ασθενής για 3-6 μήνες. Όλοι οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης αλλά και μετά από αυτή χρειάζονται πνευμονολογική παρακολούθηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε τι χρειάζεται να παρακολουθήσουμε και πότε.