Μύθοι και αλήθειες για τον βήχα

Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό, που αντιδρώντας στον ερεθισμό των αεραγωγών, έχει σαν σκοπό να απομακρύνει μηχανικά αλλά και να αδρανοποιήσει, μέσω της παραγόμενης βλέννας, ξένα σώματα (σκόνη, καπνό, μικρόβια) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό. 

Ο βήχας δεν είναι παρά μόνο ένα σύμπτωμα που δεν παραπέμπει, μάλιστα, σε μια και μοναδική ασθένεια και συχνά η σημασία του μπορεί να προσδιοριστεί μόνο όταν αξιολογηθεί η βαρύτητα, η χρονιότητα και τα συνοδά του συμπτώματα.

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τον βήχα:

1. Ο βήχας προκαλείται πάντα από λοιμώξεις: O βήχας που μπορεί να έρχεται μια δύο φορές την ημέρα για να καθαρίζει κάποιος τον λαιμό του, δε σημαίνει πως πάσχει από λοίμωξη ή από κάποια άλλη πάθηση. Ο καθένας μπορεί να το έχει αυτό. 

Συχνός βήχας όμως μέσα στην ημέρα ή και με διάρκεια αρκετές ημέρες μπορεί να υποδηλώνει κάποια πάθηση που μπορεί να είναι λοιμώδης (βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, γρίπη, πνευμονία) ή και μη λοιμώδης (ΧΑΠ, άσθμα, οπισθορινικη έκκριση, ΓΟΠ).

2. Η αντιβίωση θα θεραπεύσει τον βήχα: η αντιβίωση είναι η θεραπεία εκλογής για λοιμώξεις που προκαλούν βήχα από μικρόβια. Δεν είναι όμως πάντα η αιτία του βήχα, τα μικρόβια. Το κοινό κρυολόγημα, οι ιοί, το άσθμα, οι αλλεργίες είναι πολύ συχνές αιτίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αντιβιοτικό δεν έχει καμία επίδραση. 

Η συνεχή χρήση των αντιβιωτικών προκαλεί ανθεκτικότητα στα μικρόβια και δημιουργεί ένα είδος σούπερ μικροβίων που δεν ανταποκρίνονται στα κοινά αντιβιωτικά. Η χρήση τους πρέπει να είναι λογισμένη και πάντα με τη συμβουλή του ιατρού σας.

3. Τα ζεστά θεραπεύουν τον βήχα: Τα ζεστά ροφήματα μπορεί να ανακουφίσουν το λαιμό και να μειώσουν τον βήχα, αλλά όχι να τον σταματήσουν εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη.

4. Ο Βήχας είναι μεταδοτικός: Ο Βήχας από άσθμα ή ΧΑΠ δεν είναι μεταδοτικός. Παρόλα αυτά ο βήχας είναι μεταδοτικός εάν συνυπάρχει λοίμωξη από ιό, ή μικρόβιο και ο ασθενής δε λαμβάνει αντιβίωση.

5. Τα αντιβηχικά σιρόπια είναι ένα καλό φάρμακο για τον βήχα: τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν το αντανακλαστικό του βήχα και περιορίζουν τις εκκρίσεις. Έτσι παρεμποδίζεται η κάθαρση, κάτι καταστροφικό σε ασθενείς με ΧΑΠ η βρογχεκτασίες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι καλύτερα από μια ουσία που είναι placebo. Τα αντιβηχικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

6. Υπάρχουν πολλά είδη βήχα: Η αλήθεια είναι ότι ο βήχας είναι απλά ξηρός η παραγωγικός. Παραγωγικός συνοδεύεται από εκκρίσεις, ενώ ο ξηρός δεν έχει εκκρίσεις. Ο ιατρός πρέπει να διαφοροδιαγνώσει εάν υπάρχει λοίμωξη ή κάτι άλλο που υποβόσκει π.χ. άσθμα, σύμφωνα με την φυσική εξέταση, τις εξετάσεις και το ιστορικό του ασθενή.

7. Τα εμβόλια σταματούν τον βήχα: Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη της γρίπης και του covid έχουν καλή προστασία αλλά όχι τέλεια. Αυτό σημαίνει ότι βήχας μπορεί να υπάρχει παρά το γεγονός ότι έχετε εμβολιαστεί. Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία. Τα εμβολια δεν έχουν καμία συμμετοχή στον βήχα από άσθμα ΓΟΠ ή ΧΑΠ.

Γενικά ο βήχας που διαρκεί πάνω από 5-7 ημέρες πρέπει να παρακολουθείτε και να διαγιγνώσκεται από τον θεράποντα ιατρό. Επισκεφτείτε το ιατρείο μας για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τη διερεύνηση του βήχα.