Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σήμερα 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Υγειας. Μπορεί παλαιότερα να ήταν μια ακόμη επέτειος χωρίς σημασία, που απλά γέμιζε το ημερολόγιο. Το 2021 όμως όπως και το 2020 η Παγκόσμια ημέρα της υγείας αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον καθ’ ότι ζούμε μια υγειονομική κρίση που μας υπενθυμίζει ότι το ύψιστο αγαθό που απομένει σε κάθε άνθρωπο είναι η υγεία του. 

Η υγεία του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα ατομικό αλλα και συλλογικό.

Η ατομική ευθύνη του ασθενή περιορίζεται στο να τηρεί τις συμβουλές των θεραπόντων ιατρών του και να προλαμβάνει ασθένειες κάνοντας εξετάσεις προληπτικές αλλά και ζώντας μια ζωή με κανόνες υγιεινής στην τροφή, την άσκηση αποφεύγοντας όσο το δυνατό ορισμένες κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ανθυγιεινά φαγητά κτλ. Η συλλογική ευθύνη εναποτίθεται στην κοινωνία να παρέχει συστήματα με εύκολη και άμεση πρόσβαση στον ασθενή που πάσχει από οποιαδήποτε νόσο ώστε να συμβουλευτεί τον ειδικό ιατρό και να αντιμετωπισθεί έγκυρα και έγκαιρα.

Η πανδημία που θέτει σε κρίση την αντιμετώπιση της προσωπικής μας υγιεινής αλλα και τα συστήματα υγείας είναι αποτέλεσμα ενός ιού που μεταδίδεται πολύ γρήγορα αλλά και εξαιρετικά εύκολα με σταγονίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός αυτός πλήττει ένα από τα ζωτικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, το αναπνευστικό, προκαλώντας ένα σύνδρομο με ποικίλες εκδηλώσεις, από μια πολύ ήπια νόσο με συμπτώματα ρινίτιδας και μυαλγίες μέχρι αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορεί να προκαλέσει διασωλήνωση σε ΜΕΘ και να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενή. Άρα νομιζουμε ότι η παγκόσμια ημέρα της υγείας θα πρέπει να αφιερωθεί στο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες ένα όργανο που επιτελεί την πιο θεμελιώδη λειτουργία την αναπνοή.

Το αναπνευστικό σύστημα πλήττεται όχι μόνο από τους ιούς πχ τον καινούριο κορονοϊό που έχει προκαλέσει 3.000.000 θάνατους σε έναν χρόνο, το ιό της γρίπης κ.α., αλλά και από παθήσεις πολύ επικίνδυνες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα που είναι η πρώτη κακοηθεια σε θνητότητα, την ΧΑΠ, το άσθμα, την μικροβιακή πνευμονία, παθήσεις δηλαδή που προκαλούν την νοσηλεία τελικά των ασθενών σε μεγάλο ποσοστό στα τριτοβάθμια νοσοκομεία. 

Οι παθήσεις του αναπνευστικου δεν ειναι οι μοναδικές που το απειλούν καθώς σε αυτό συμβάλλουν η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση της ατμόσφαιρας αλλά και το κάπνισμα. Οι πνεύμονες επικοινωνούν απευθείας με το περιβάλλον μέσω της αναπνοής και επηρεάζονται από τις αλλαγές στην φύση άμεσα. Οι πνεύμονες είναι ένα από τα λίγα ζωτικά όργανα, δηλαδη χωρίς αυτούς ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει. Άρα βλάβη των πνευμόνων προκαλεί αναπηρία καθώς ο ασθενής θα εξαρτάται μόνιμα απο το συμπληρωματικό οξυγόνο μέσω μηχανημάτων και δεν θα μπορεί να σηκωθεί να περπατήσει αλλά και ούτε να απογαλακτιστεί από αυτά.

Στην Pneumocen έχουμε την εμπειρία και διαθέτουμε τα μέσα για να θέσουμε γρήγορα και έγκυρα την διάγνωση του προβλήματος του ασθενή, ενω εφαρμόζουμε τα νεότερα θεραπευτικά μέσα με φαρμακευτικές αγωγές και επεμβατικές τεχνικές. Παράλληλα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του ασθενή μένοντας δίπλα του, υποστηρίζοντας τον σε όλες τις δοκιμασίες του με ευαισθησία. Επικοινωνήστε μαζί μας και ρωτήστε για τις υπηρεσίες της Pneumocen.

Προσέχουμε την υγεία μας – Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας