Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Το άσθμα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί στένωση των βρόγχων δηλαδή των αεραγωγών και προκαλεί έντονα συμπτώματα συνηθέστερα βήχα , δυσκολία στην αναπνοή αλλά και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα). Στην Ελλάδα από στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικης εταιρείας υπολογίζεται ότι το 8,5-10% του πληθυσμού πάσχει από άσθμα.

 Τα αίτια που πυροδοτούν την φλεγμονώδη αντίδραση του άσθματος μπορεί να είναι αλλεργικά αλλά και μη αλλεργικά. Στην πρώτη περίπτωση βρίσκονται στο περιβάλλον και είναι προϊόντα φυτών, δένδρων, σκόνης, και άλλα που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Εύκολα το αντιλαμβανόμαστε καθώς συνήθως η δυσκολία στην ανάσα και ο βήχας έρχεται μετά από καταρροή της μύτης, και των ματιών με έντονα φταρνίσματα. Η λύση για το αλλεργικό άσθμα εκτός από την φαρμακευτική θεραπεία είναι να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα. Για να τα αποφεύγουμε πρεπει να τα γνωρίζουμε κάτι που είναι δυνατό, καθώς πλέον εντοπίζονται με δερματικές δοκιμασίες αλλά και με μια απλή αιμοληψία. Το αλλεργικό άσθμα τέλος συνήθως παρουσιάζεται από μικρή ηλικία με ηπιότερα συμπτώματα ενώ στην όψιμη παιδική έως την πρώιμη ενήλικη ζωή (6-17 χρόνων) μπορεί να μην παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα και να επιστρέψει αργότερα. Στην περίπτωση του μη αλλεργικού άσθματος τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να χρειάζεται συνηθέστερα φαρμακευτική αγωγή ενώ παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως σε γυναίκες, με παχυσαρκία και ορμονολογικές διαταραχές χωρίς συμμετοχή της μύτης η των οφθαλμών. Τέλος πολλές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα όπως η καρδιακές παθήσεις, η αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις του στομάχου όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως η ρινίτιδα. 

Εκτός από την αποφυγή του εκλυτικου αλλεργιογόνου στην περίπτωση της αλλεργίας, η φαρμακευτική αγωγή συνίσταται σε σπρέι, που ουσιαστικά θέτουν το άσθμα ανενεργό. Όσο πιο καλά συμμορφωνόμαστε με την αγωγή τόσο περισσότερο ανενεργή παραμένει η πάθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανά ενεργοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό ο ασθενής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στο να αναγνωρίζει τα πρώιμα συμπτώματα και να αναζητεί συμβουλές από τον πνευμονολόγο του. Σύμμαχοι της φαρμακευτικής αγωγής είναι η διακοπή καπνίσματος, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, η άσκηση, η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της ρινίτιδας.