Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη (1 η ) αιτία θανάτου από κακοήθεια στην Ελλάδα. Περίπου 8.000 άνθρωποι κάθε χρόνο στην χώρα μας, εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα από τους οποίους υπολογίζεται ότι το 71% δεν θα τα καταφέρει να ζήσει περισσότερο από πέντε χρόνια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον δεύτερο (2 ο ) πιο συχνό τύπο καρκίνου μετά από την κακοήθεια του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού αντίστοιχα, παραμένοντας όμως ο πιο θανατηφόρος καρκίνος.

Η κακοήθεια του πνεύμονα συνήθως εμφανίζεται με επίμονο βήχα, αιμόπτυση, δύσπνοια, θωρακικό άλγος αλλά και με άλλα γενικα συμπτώματα εκτός αναπνευστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα: επίμονο πονοκέφαλο, αστάθεια βάδισης, ανορεξία και άλλα. Συνήθως, τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν εμφανίζονται έως ότου η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ακόμα και όταν ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί συμπτώματα (όπως είναι ο βήχας), πολλοί άνθρωποι τα αποδίδουν λανθασμένα σε άλλα προβλήματα, όπως σε λοίμωξη του αναπνευστικού ή στις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κάπνισματος, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση.

Ο πνευμονολόγος έχει κομβικό ρόλο καθώς είναι ο ειδικός γιατρός για τις παθήσεις του Πνεύμονα που θα καθοδηγήσει τον ασθενή με ύποπτα συμπτώματα για κακοήθεια, ώστε να τεθεί εγκυρα και εγκαιρα διάγνωση και να καθορισθεί περαιτέρω πως θα αντιμετωπισθει.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση. Προληπτικά προγράμματα screening ακολουθούνται από τους γιατρούς της Pneumocen σε άτομα που κρίνεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις (καπνισμα/αριθμος τσιγαρων – χρονια/ηλικια/ιστορικο) και είναι ύποπτοι για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Η διαγνωση σε πρωιμα σταδια χωρις ακομη να εχει δημιουργησει συμπτωματα η ασθενεια δινει τα εχεγγεια είναι για μια καλύτερη έκβαση αλλα και για παρεμβάσεις όπως η χειρουργική εκτομή.

Εξίσου σημαντική είναι και η έγκυρη διάγνωση η οποία συχνά επιτυγχάνεται βρογχοσκοπικά με τη χρήση του βρογχοσκοπιου η και του ενδοβρογχικού υπερήχου. Η ακριβής διάγνωση ταυτοποιεί τη βλάβη και θα οδηγήσει στην κατάλληλη επιλογή χημειοθεραπείας η/και νέας ανοσοθεραπείας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για παραπάνω πληροφορίες, ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη αλλά και συμβουλές για την καλύτερη δυνατή θεραπεία.