Παθήσεις πνευμονικής κυκλοφορίας: πνευμονική εμβολή, πνευμονική υπέρταση

Οι παθήσεις της πνευμονικής κυκλοφορίας είναι ο ιατρικός όρος των ασθενειών που επηρεάζουν τα αγγεία του πνεύμονα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις παθήσεις αυτές πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πνεύμονας έχει αγγεία τα οποία είναι διαφορετικά και σε αριθμό και σε δομή από αυτά της συστηματικής κυκλοφορίας (δηλαδή του υπόλοιπου σώματος). Με αυτά τα αγγεία το αίμα ταξιδεύει απ την καρδιά στους πνεύμονες και ξανά πίσω στην καρδιά, γεμίζοντας το αίμα με οξυγόνο και αποβάλλοντας το διοξείδιο του άνθρακα από αυτό.

Οι παθήσεις της πνευμονικής κυκλοφορίας είναι δύο:

  1. Πνευμονική υπέρταση (αρτηριακή και φλεβική)
  2. Θρομβοεμβολική νόσος:

Α. Πνευμονική εμβολή (οξεία – επικίνδυνη κατάσταση)

Β. Χρόνια θρομβοεμβολική νόσος (χρόνια – μη επικίνδυνη κατάσταση)

Η πνευμονική υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση στα πνευμονικά αγγεία τα οποία μεταφέρουν αίμα στους πνεύμονες από και προς την καρδιά. Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αφορά τα αγγεία από την καρδιά στους πνεύμονες και οφείλεται κυρίως σε πνευμονολογικές, καρδιολογικές και αυτοάνοσες παθήσεις ενώ όταν δεν υπάρχει εμφανής αιτία, ονομάζεται ιδιοπαθής. Η πνευμονική φλεβική υπέρταση αφορά τα αγγεία προς την καρδιά από τους πνεύμονες και οφείλεται σε καρδιολογικές παθήσεις κυρίως (συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μιτροειδική στένωση- ανεπάρκεια).

Η πνευμονική εμβολή είναι μία οξεία κατάσταση και επικίνδυνη καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Ένας θρόμβος από τις φλέβες συνήθως των ποδιών ταξιδεύει μέσω του φλεβικού συστήματος στη δεξιά καρδιά και από εκεί στον πνεύμονα όπου αποφράσσει τα αγγεία του. Η χρόνια θρομβοεμβολική νόσος αφορά θρόμβους στους πνεύμονες που δεν έχουν απορροφηθεί με αποτέλεσμα τα μικρά αγγεία του πνεύμονα να παρουσιάσουν καινούργιους θρόμβους. Αυτή η πάθηση δημιουργείται σταδιακά και επηρεάζει σχεδόν όλο το δίκτυο αγγείων του πνεύμονα.

Τα συμπτώματα των πνευμονικών αγγειακών παθήσεων είναι: η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος στο στήθος, η γρήγορη ανάσα. Ανάλογα με το ποσοστό των αγγείων του πνεύμονα που έχουν προσβληθεί και το χρόνο που χρειάστηκε αυτή η διαδικασία, τα συμπτώματα διαφέρουν σε βαρύτητα. Άρα η πνευμονική εμβολή που αφορά απόφραξη πολλών αγγείων σε μικρό χρονικό διάστημα επιφέρει τα σοβαρότερα συμπτώματα με πολύ μεγάλη δυσκολία στην ανάσα, οξύ πόνο στήθους, λιποθυμία, ταχυκαρδία γρήγορες και επιπόλαιες ανάσες. Ενώ η χρόνια θρομβοεμβολική νόσος ή η πνευμονική υπέρταση επιφέρει σταδιακά επιβάρυνση των συμπτωμάτων.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως στο χώρο του νοσοκομείου με απεικονιστικές εξετάσεις ( αξονική αγγειογραφία, σπινθηρογράφημα αερισμού αιμάτωσης, ηχοκαρδιογραφία), αιματολογικές εξετάσεις ( Δ-διμερή, τροπονίνη και άλλα) και επεμβατικές πράξεις όπως δεξιός καρδιος καθετηριασμός κλπ.

Η θεραπεία ανάλογα με την πάθηση αφορά κυρίως αντιπηκτικά φάρμακα όπως ηπαρίνη, χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, νεώτερα αντιπηκτικά από το στόμα, κουμαρινικά και για την ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση ή την πνευμονική υπέρταση οφειλόμενη σε αυτοάνοσες νόσους υπάρχουν ειδικά φάρμακα όπως οι ανταγωνιστές ενδοθηλίνης, αναστολείς φωσφοδιεστεράσης, οι ενισχυτές CGNP κα. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται οξυγονοθεραπεία και κατά περίπτωση δίνονται φάρμακα για τις υποκείμενες παθήσεις (καρδιολογικές- αυτοάνοσες). Ο χρόνος που χρειάζεται να λαμβάνονται τα αντιπηκτικά φάρμακα ποικίλει ανάλογα με την πάθηση και την αιτία.

Στο κέντρο μας λειτουργεί ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης με τη συμμετοχή καρδιολόγου. Εάν παρουσιάζετε συμπτωματολογία συμβατή με αγγειακές παθήσεις του πνεύμονα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.