Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από Πνευμονία;

Πνευμονία σημαίνει φλεγμονή του πνεύμονα και τα αίτιά της ποικίλουν.

Αιτιολογικώς, η πνευμονία διακρίνεται σε:

  • Πνευμονία της κοινότητας, όπου ο ασθενής αποκτά την πνευμονία στο σπίτι του ή στην εργασία του.
  • Νοσοκομειακή, όπου ο ασθενής προσβάλλεται από πνευμονία μέσα στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται για οποιοδήποτε λόγο και εκδηλώνεται 48 με 72 ώρες τουλάχιστον μετά την εισαγωγή του.

Στο 50% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται το παθογόνο αίτιο. Ένα από τα συχνότερα μικρόβια που ενοχοποιείται για την πνευμονία, είναι ο πνευμονιόκοκκος (στρεπτόκοκκος της πνευμονίας) και ακολουθούν άλλα μικρόβια όπως το μυκόπλασμα, τα χλαμύδια και συχνά οι ιοί.

Πως μεταδίδεται η πνευμονία;

Οι τρόποι μετάδοσης της πνευμονίας εξαρτώνται από την αιτία πρόκλησής της. Οι ιογενείς πνευμονίες μεταδίδονται πιο εύκολα από τις μικροβιακές.

Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:

  1. Αερογενώς με εισπνοή σταγονιδίων.
  2. Με συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους.
  3. Από μολυσμένες επιφάνειες.

Πως γίνεται η διάγνωση της πνευμονίας;

Την πνευμονία την υποπτευόμαστε κλινικά με υψηλό πυρετό που δεν πέφτει με αντιπυρετικά. Συχνά έχουμε πυώδη απόχρεμψη, κακουχία και χαμηλό οξυγόνο, ενώ ο ασθενής δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καλά συνήθως για 2-3 ημέρες. 

Επιβεβαιώνεται ακτινολογικά και η ακτινογραφία θώρακος αποτελεί βασική εξέταση, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται με την αξονική τομογραφία θώρακος, η οποία όμως δεν συνίσταται να γίνεται σε κάθε περίπτωση, αλλά όταν απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες, όπως υπόνοια υποκείμενης νεοπλασίας ή πλευριτική συλλογή.

Στον εργαστηριακό έλεγχο συνήθως εμφανίζεται λευκοκυττάρωση και αύξηση των δεικτών φλεγμονής.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της πνευμονίας;

Η πνευμονία παρουσιάζει αρκετά συχνά σοβαρές επιπλοκές όπως: πλευρίτιδα, σήψη, πνευμονικό απόστημα, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, μυοκαρδίτιδα και για τον λόγο αυτό πρέπει να θεραπεύεται!

Ποια είναι η θεραπεία της πνευμονίας;

Επειδή η αιτιολογική διάγνωση της πνευμονίας δεν είναι πάντα εφικτή ή είναι καθυστερημένη, η έναρξη της αγωγής είναι κατά κανόνα εμπειρική. H θεραπεία της πνευμονίας στηρίζεται κυρίως στη χορήγηση αντιβιοτικών. Η αγωγή θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό από τη διάγνωση και πολύ σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου με τη σωστή δοσολογία. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το παθογόνο αίτιο.

Μπορεί να προληφθεί η πνευμονία;

Η πνευμονία μπορεί να προληφθεί ορισμένες φορές με το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, ενώ άλλες στρατηγικές πρόληψης της πνευμονίας περιλαμβάνουν και άλλους τρόπους παρέμβασης, όπως o αντιγριπικός εμβολιασμός.

Πνευμονία από COVID-19

O Covid-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CοV-2, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. 

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και μέσω επαφής με επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες με σταγονίδια, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής των χεριών.

Οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο 15% των περιπτώσεων έχουν σοβαρή νόσο και μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία, ενώ 1% -5% παρουσιάζουν σημαντικές επιπλοκές πνευμονίας, όπως σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ΑRDS) και θα χρειαστούν μηχανικό αερισμό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Υψηλός πυρετός, βήχας, έντονη δύσπνοια με ταχύπνοια και ταχυκαρδία, είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της πνευμονίας σε ασθενείς με Cοvid-19.

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση πνευμονίας.

Συμβουλευτείτε τον πνευμονολόγο σας, για να σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ή κλείστε το ραντεβού σας στη Pneumocen!