Rapid test για γρίπη και κορονοϊό

 Σήμερα στην περίοδο της πανδημίας απο τον SARS COVID 2 που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού με εύρος στην βαρύτητα  από ήπια νόσο μέχρι και διασωλήνωση στην ΜΕΘ, τα συμπτώματα μιας ενδεχόμενης λοίμωξης του αναπνευστικού μας προβληματίζουν  καθως αντιλαμβανόμαστε ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας και άμεσης προτεραιότητας  να διαφοροδιαγνώσουμε την νόσο COVID 19 απο μια ενδεχόμενη άλλη ίωση όπως από γρίπη ή από κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από αναπνευστικούς συγκιτιακους ιούς κτλ. 

 H συμπτωματολογία καθώς είναι κοινή σε όλες τις ιώσεις˙ βήχας, πυρετός, κακουχία, δύσπνοια, πονόλαιμος είναι μερικά από τα συμπτώματα που θα εμφανίσει κάποιος με λοίμωξη αναπνευστικού γενικά, δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα να ξεχωρίσουμε έγκαιρα από τι πάσχουμε. Αυτόματα με την έναρξη των οποιονδήποτε συμπτωμάτων, πλέον συστήνεται άμεσα απομόνωση του ατόμου καθως και όλου του οικείου περιβάλλοντός του για την αποφυγή μετάδοσης ενδεχόμενης ίωσης απο COVID 19, και τα μέτρα παραμένουν μέχρι να διευκρινιστεί η νόσος και άρα κοστίζουν χρόνο.

 Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική αφού κερδίζει χρόνο, καθησυχάζει και έτσι μόνο μπορεί να δοθεί και η εγκυρη και έγκαιρη θεραπεία ωστε να αποφευχθούν επιπλοκές Επιπλεων δίνονται απαντήσεις στις ερωτήσεις “Έχω κορονοϊό;”, “Κινδυνεύουν οι δικοί μου άνθρωποι;”, “Θα πάω αύριο στην δουλειά μου;”, “Πρεπει να πάω στο νοσοκομείο;”, “Ποιον πρεπει να ενημερώσω;”.

 Η διάγνωση τίθεται από την υψηλή κλινικη υποψία και το διεξοδικό ιστορικό αλλά θεμελιώνεται με την φυσική εξέταση και την διενέργεια τεστ για τη διάγνωση λοίμωξης από COVID 19 ή ιούς γρίπης A ή B ή RSV κτλ. Η εξέταση με την ακρόαση και τη μέτρηση ζωτικών σημείων είναι αυτή που θα καθορίσει και την θεραπευτική προσέγγιση όπως για παράδειγμα αντιβίωση/ αντιικό, δεξαμεθαζονη, χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, απομόνωση κατ΄οίκον, ή σε βαρύτερες περιπτώσεις παραπομπή σε νοσοκομείο για εντατική παρακολούθηση και ενδοφλέβια ενδεχομένως αγωγή.

 Άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η διάγνωση της λοίμωξης από κορονοϊό ή τον ιό της γρίπης πρέπει να γίνει άμεσα γιατί διαφέρει η θεραπεία αλλα και η  αντιμετώπιση από πλευρά δημόσιας υγείας όπως για παράδειγμα λήψη μέτρων αποστασιοποίησης.

  Στην PNEUMOCEN διενεργούνται γρήγορα (rapid) τεστ για γρίπη τύπου Α και Β, RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού ιού), αναπνευστικού αδενοϊού και COVID 19 όπου κρίνεται χρήσιμο στα πλαίσια την εξέτασης από τον πνευμονολόγο και της διερεύνησης των συμπτωμάτων του εκάστοτε ασθενή. Το αποτέλεσμα βγαίνει άμεσα (σε 10 λεπτά από τη λήψη του δείγματος) και είναι αξιόπιστο δεδομένης της αρκετά υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας των τεστ. 

 Η διαδικασία της λήψης είναι απλή με ένα στειλεό ο οποίος εισέρχεται από τη μύτη και με αυτόν τον τρόπο λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα το οποίο και επεξεργάζεται. Μετά από την ενδεδειγμένη διεργασία, άμεσα έχουμε αποτέλεσμα. Ο χρόνος αναμονής του ασθενή μειώνεται, η ειδική θεραπευτική αγωγή τίθεται άμεσα  και ο ασθενής επανέρχεται στην καθημερινότητά του. 

Μην αγνοείται άλλο όποιο σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού και αν έχετε. Επικοινωνήστε μαζί μας και ελάτε στην PNEUMOCEN για τη διερεύνησή τους, την γρήγορη διάγνωση και την προσαρμοσμένη αγωγή για εσάς.