Σύνδρομο απνοιών στον ύπνο

Το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο είναι μια συχνή διαταραχή που περιγράφει τις παθήσεις που παρουσιάζονται με παύση της αναπνοής όταν κοιμόμαστε. Προσβάλει περίπου το 4% του πληθυσμού όμως υποδιαγνώσκεται.

Οι άπνοιες προκαλούνται όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν κατά τον ύπνο, στενεύοντας τους αεραγωγούς σε βαθμό τέτοιο που τους φράσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αναπνοή να σταματά και η παροχή του οξυγόνου να διακόπτεται στο σώμα μας. Αυτό οδηγεί στην πρόσκαιρη αφύπνιση με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι αεραγωγοί ξανά και να ενεργοποιηθεί εκ νέου η αναπνοή. Η παραπάνω διαδικασία συμβαίνει πολλές φορές μέσα στο βράδυ σε ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο απνοιών στον ύπνο και δεν τους επιτρέπει να κοιμούνται σωστά.

Τα βασικά συμπτώματα για να τεθεί η υποψία συνδρόμου απνοιών στον ύπνο είναι η υπερβολική ημερήσια υπνηλία (ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας), η ελαφριά κόπωση και απώλεια μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πονοκέφαλοι, οι καούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ κατά τη διάρκεια την νύχτας οι ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο απνοιών συχνά ροχαλίζουν και πιθανώς οι σύντροφοί τους να παρατηρήσουν παύση στην αναπνοή τους.  Μερικές φορές μπορεί οι ασθενείς αυτοί να ξυπνούν με αίσθημα ότι τους κόβεται η ανάσα ή ότι πνίγονται. Άλλα νυχτερινά συμπτώματα είναι η έντονη ενούρηση και η ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Η διάγνωση γίνεται με πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου η οποία παρέχει όλες τις πληροφορίες για τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Η καταγραφή μπορεί να γίνει είτε σε εργαστήριο ύπνου, είτε στο σπίτι.

Το σύνδρομο απνοιών ύπνου επηρεάζει την καρδιά, τον εγκέφαλο αλλά και όλα τα όργανα του σώματος καθώς τους στερεί το οξυγόνο, ενώ έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ασθενή.

Αντιμετωπίζεται με απώλεια βάρους, τακτική άσκηση, διατροφικές αλλαγές, μείωση κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ σε περιπτώσεις που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, η θεραπεία πραγματοποιείται με μηχανήματα θετικής πίεσης (CPAP, BiPAP) που επιτυγχάνουν την διάνοιξη των κλεισμένων αεραγωγών. Το σύνδρομο απνοιών ύπνου είναι μία κοινή διαταραχή, προκαλεί προβλήματα στην υγεία και τη ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά η νόσος θεραπεύεται εύκολα και οι περισσότεροι ασθενείς μετά τις παρεμβάσεις παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση.