Τα μέτρα προφύλαξης για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού το καλοκαίρι

Αναμφισβήτητα το φετινό καλοκαίρι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον πιο πολύ κόσμο είναι οι λοιμώξεις.

Ο κορόνα-ιός έχει εισβάλει στην καθημερινότητα των ανθρώπων και απειλεί όλους μας ανεξαιρέτως. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών, ή αυτοί που πάσχουν από χρόνια προβλήματα κυρίως του αναπνευστικού, της καρδιάς και των νεφρών που δημιουργούν μια επίκτητη ανοσοκαταστολή δηλαδή πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και καθίστανται πιο ευάλωτοι στον ιό.

Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι λίγο πολύ γνωστά καθώς οι γνώσεις μας για τον ιό αυτό είναι πολύ περιορισμένες και τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι από την γνώση άλλων παρεμφερών ιών που είναι αερογενείς (δηλαδή κολλάνε με σταγονίδια) είτε της ίδιας οικογένειας. Η χρήση μάσκας όπου και όπως πρέπει, η αποφυγή συγχρωτισμού, η απομόνωση των νοσούντων  από τον ιό και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών καθαρισμός νυχιών είναι αναγκαία.

Το καλοκαίρι η ανέμελη συμπεριφορά που επιτάσσει  την άκρατη κοινωνικότητα με τις συχνές εξόδους δυστυχώς θα πρεπει να περιοριστεί σε πιο λογικά πλαίσια. Όλα αυτά είναι αναγκαία καθώς συγκεκριμένη θεραπεία με φαρμακευτική αντιική αγωγή δεν υπάρχει, αλλά ούτε εμβόλιο. Πάντως η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να κατασκευαστεί γρήγορα ένα ασφαλές εμβόλιο αλλά και να προτείνει θεραπείες με αποδεδειγμένο αποτέλεσμα όπως η ρεμδεσιβιρη, τα μονοκλωνικά αντισώματα και το πλάσμα από υγιείς που έχουν περάσει αποδεδειγμένα τον ιό. Η χρησιμοποίηση όλο και περισσότερων τεστ μας προστατεύει γιατί γνωρίζουμε τα κρούσματα και τα απομονώνουμε.

Πέρα από τον κορόνα-ιό το καλοκαίρι εγκυμονεί κινδύνους λοίμωξης από άλλα μικρόβια και ιούς καθότι αλλάζουν οι περιβαντολογικες συνθήκες με μεγαλύτερη ζέστη περισσότερη υγρασία που προκαλούν περισσότερη εφίδρωση. Η αφυδάτωση μετά από την ηλιοθεραπεία, η χρήση αλκοόλ και η δίαιτα για απώλεια βάρους είναι σίγουρα παράγοντες που προκαλούν ανοσοκαταστολη και μαζί με τον συγχρωτισμό σε παραλίες και παραθαλάσσια μαγαζιά και βεβαίως το κάπνισμα ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικου.

Οι συχνότεροι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι αδενοιοί που δίνουν συμπτώματα ρινόρροιας δηλαδή να τρέχει η μύτη με συνοδά βήχα απόχρεμψη και πυρετό. Η χρήση των πλημμελώς συντηρημένων κλιματιστικών ευνοεί τις συνθήκες ανάπτυξης legionella που προκαλεί την νόσο των λεγεωνάριων με υψηλό πυρετό και συχνά δύσπνοια και πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία. Τέλος από την γκάμα των λοιμώξεων δε μπορούν να λείπουν τα μικρόβια με εκπροσώπους κυρίως τους πνευμονιόκοκκους, τους σταφυλόκοκκους, την moraxella και τον αιμοφυλλο που δίνουν συχνά πιο έντονα συμπτώματα πυρετού, βήχα με έντονη απόχρεμψη, ενώ συχνά επιπλέκονται με πνευμονία, υγρό στον πνεύμονα δηλαδή καταστάσεις που συνήθως χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη.

Τα μπάνια σε θάλασσες που σε ορισμένες περιοχές είναι ακάθαρτες επίσης δημιουργούν συνθήκες μετάδοσης μικροβίων με αποτέλεσμα λοιμώξεις κυρίως του γαστρεντερολογικού συστήματος με διάρροιες και εμετούς και συχνά υψηλό πυρετό. Η διατροφικές αλλαγές και η κατανάλωση τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας από καντίνες επίσης εγκυμονούν κινδύνους γαστρεντερίτιδας. Τέλος κοινές είναι και οι δερματικές και οι λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος, καθώς και οι λοιμώξεις του αυτιού με προεξάρχουσα την λοίμωξη από ψευδομονάδα που προκαλεί το λεγόμενο αυτί του κολυμβητή.

Τα άτομα που παρατηρούν τέτοια συμπτώματα θα πρεπει να επικοινωνούν με τον ιατρό τους, και προσεκτικά να παρακολουθούν την υγεία τους. Οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού πρεπει να προφυλάσσονται περισσότερο αυτήν την εποχή γιατί η ζέστη και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν παροξύνεις βήχα και δύσπνοια από μόνα τους, ενώ οι μικροβιακές και οι ιογενείς λοιμώξεις καιροφυλακτούν.

Όλοι εμείς στην PNEUMOCEN ευχόμαστε ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι!