Τι είναι ο κορονοϊός;

bp2 (1)

Η λοίμωξη με κορονοϊό ( coronavirus disease 2019/ COVID-19) είναι μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 ( severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). O ιός αυτός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019 στην Κίνα στην πόλη Wuhan. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την λοίμωξη από κορονοϊό πανδημία στις 11/3/2020. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι το παγκόσμιο επίκεντρο της επιδημίας.

Πως μεταδίδεται ο SARS-CoV-2;

Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αεροσταγονιδιών τα οποία εκκρίνονται από τους ασθενείς ή φορείς του ιού. Τα σταγονίδια αυτά εκκρίνονται με την αναπνοή, τον βήχα και το φτέρνισμα. Για αυτό συστήνεται σε όσους έχουν συμπτώματα να φορούν μάσκα. Τα αεροσταγονίδα μπορεί να προσγειωθούν σε επιφάνειες που αν τις αγγίξουμε και στην συνέχεια αγγίξουμε το στόμα, την μύτη ή τα ματιά υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιο. Για αυτό συνίσταται να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Μπορεί επίσης να εισπνεύσουμε αυτά τα αεροσταγονίδια για αυτό συνίσταται να διατηρούμε 2 μέτρα απόσταση από τους γύρω μας.

Τι συμπτώματα προκαλεί η λοίμωξη COVID-19;

Ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια είναι το πιο συχνά συμπτώματα. Ο πονόλαιμος, η απόχρεμψη πτυέλων και οι μυαλγίες είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα της λοίμωξης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID -19 μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης. Αυτή την περίοδο οποιοσδήποτε με τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να έχει λοίμωξη με COVID -19.

Γιατί έχουμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα;

Παγκοσμίως, το 13.8% των λοιμώξεων από κορονοϊό έχουν χαρακτηριστεί σαν σοβαρές για την υγεία και προκαλούν κυρίως πνευμονία και σοβαρή υποξυγοναιμία. Το 4.7% καθίσταται κρίσιμο καθώς δημιουργεί συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας, σηπτικού σοκ και πολυοργανικής ανεπάρκειας. Το 2% των ασθενών που νοσεί καταλήγει από την νόσο. Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, το ποσοστό των ασθενών που θα χρειαστούν νοσοκομειακή υποστήριξη είναι πολύ μεγάλο.

Ποιοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες;

Η θνησιμότητα από την λοίμωξη αυξάνει με την ηλικία. Για ασθενείς πάνω από τα 80 υπολογίζεται στο 14.8%. Αυξημένα ποσοστά  θνησιμότητας επίσης έχουν άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος, διαβήτη, καρκίνο. Στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν επίσης άνθρωποι με άλλα υποκείμενα νοσήματα όπως του αναπνευστικού (ΧΑΠ, άσθμα) και ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως η κορτιζόνη. Συστήνεται σε όλους τους ασθενείς άνω των 60 και σε αυτούς κάτω των 60 αλλά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα να τηρούν τα μέτρα καραντίνας και να επικοινωνούν με το ιατρείο για περαιτέρω πληροφορίες.

Τηλ. Επικοινωνίας:  210 53 10 043